A szerdai Napi Gazdaság cikke

Lehet, hogy beigazolódnak a W alakú recessziótól rettegők félelmei, legalábbis a tőzsdei profitok alakulása a gazdaság ismételt lassulására enged következtetni. A múlt év második félévének látványos profitbővülése után ugyanis az elmúlt negyedévben kevesebb mint 30 milliárd forintnyi profitot termeltek a BÉT A kategóriás vállalatai, fél év alatt pedig mindössze 116 milliárd forintnyi nyereség jött össze. Ennél rosszabb első hat hónapra utoljára 2001 elején volt példa. Az idei első félév annak ellenére sikerült gyengébbre, mint a tavalyi, hogy 2009 első három hónapja - a BÉT történetében először - veszteséget hozott.
A mostani első hat hónap során a 20 A kategóriás cég közül 8 veszteségről számolt be, a B kategóriában még ennél is rosszabb a helyzet, ott a cégek több mint fele (16-ból 9) veszteséges lett. Mindössze hat A kategóriás társaság tudta növelni nyereségét, 11 esetében csökkent a profit.



A négy blue-chip cég nyereségtermelő képessége a válság hatására gyakorlatilag kiegyenlítődött, a második negyedévben a Richter, az OTP és az MTelekom szinte forintra ugyanannyi profitot termelt. (A Mol - elsősorban számviteli veszteségek miatt - le is szakadt tőlük.) Pedig a krízis előtt még a Mol és az OTP adták az összprofit több mint 80 százalékát, ám most jól megmutatkozott, mit is jelent valójában az, hogy a távközlési és a gyógyszerszektor jóval kevésbé ciklikus iparágak, jóval válságállóbbak.

A papírok egyszerre mondhatók kiugróan olcsónak és különösen drágának, attól függően, hogy milyen mutató alapján értékeljük őket. Az árfolyam és az egy részvényre jutó saját tőke hányadosa alapján (P/BV) például kifejezetten olcsónak tűnnek a BÉT-en jegyzett részvények. Azokért ugyanis mindössze az egy részvényre jutó vagyon 122 százalékát kell kifizetni, azaz mintha a nyereségtermelő képességet egyáltalán nem árazná a piac. (Pár éve még 500 százalék feletti mutató mellett akvirált az OTP.) Több olyan részvény is akad - köztük az OTP-vel, TVK-val, Danubiussal vagy a Fotexszel -, melynek P/BV hányadosa egy alatti, azaz a befektetők vagyonvesztésre számítanak.



Közel sem ennyire vásárlásra buzdító a helyzet, ha az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosát vizsgáljuk. Élve azzal a durva feltételezéssel, hogy a második félév során ugyanannyi nyereséget termelnek az A kategóriás cégek, mint az első hat hónap során, 24-es átlagos piaci P/E érték adódik, ami több mint duplája a pesti tőzsdén mért historikus átlagnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!