Semmivé foszlott februárban a szakemberek januári optimizmusa a Budapesti Értéktőzsde kilátásait illetően. A ZEW és az Erste Bank közös felmérése szerint, amely során 71 pénzügyi szakembert, alapkezelőt és portfóliómenedzsert kérdeztek meg, zuhant azok aránya, akik áremelkedést várnak a BÉT-en. A további áremelkedésben mindössze 42,6 százalékuk hisz, ami 21,9 százalékpontos csökkenés a januári felmérés óta.

Ezzel párhuzamosan emelkedett a részvényárak esését valószínűsítők aránya, a BUX várható csökkenését már 31 százalékuk tartja esélyesebb forgatókönyvnek, ami 11,8 százalékponttal haladja meg az egy hónappal korábbi értéket.



Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Az úgynevezett Bull/Bear spread, vagyis az emelkedést és az esést várók arányának különbsége 10 pont közelébe olvadt, gyakorlatilag visszakerült abba a zónába, mint decemberben, a két tábor egymáshoz viszonyított aránya, a Bull/Bear ratio pedig 1,25-re csökkent, ami inkább pesszimista szélsőséghez áll közelebb.





Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Ezek az adatok a hangulati oldalról - ha valaki hisz az ellentét-analízisen alapuló megközelítésnek - elvileg jó táptalajt adhatnának a további emelkedésnek. Hiszen aki pesszimista, az már nyilván eladott, s ha optimistává válik, akkor később vásárlóként léphet fel, áremelkedést okozva ezzel a piacon.

Ugyanakkor a hangulati indexek legtöbbször követő indikátornak tekinthetők, így csak szélsőséges értékei esetében érdemes gondolkodni azon, hogy kell-e ezek alapján cselekedni. A januári optimista szélsőséget tapasztalva aki eladott, nem járt rosszul

A magyar rövidtávú kamatpályával kapcsolatos várakozásoknál egészen egyértelmű a tendencia a szakértők körében. Folyamatosan nő a kamatemelkedést valószínűsítők tábora, míg a kamatcsökkenésre tippelők aránya egyre fogy. A hosszú kamatok tekintetében már osztottabb a kép, a stagnálást várók aránya csökkent, s a két változásra szavazó csapat aránya nőtt.

Az árfolyamra, a kamatra és az indexekre vonatkozó táblázat itt található:



A nagyításhoz klikkeljen a képre!

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!