Az európai pénzügyminiszerek mai találkozójáról kiszivárgott pletyka szerint a zóna pénzügyi vezetői támogatnák az elképzelést, amely szerint a bajba jutott tagállamok megsegítéséhez az IMF számára a jegybankok biztosítanák a szükséges forrásokat. Így a szereplők szerint közvetve megvalósulhat az európai bankóprés beindítása, az ECB közvetlen nagyarányú vásárlásaira ugyanis nem bólintottak rá a szereplők.

Az S&P 500-as index határidős jegyzése mintegy 10 pontot emelkedett a hírre, a gyengélkedő DAX index 1,4 százalékos pluszban lendült. Az euró/dollár 1,33 fölé ugrott, az OTP-t a hazai piacon 3080 forintról 3128 forintig húzták ki a hirtelen jött örömben. Ennek ellenére a régiós bankrészvények még mindig veszteségeket mutatnak, a Raiffeisen 0,8, az Erste 1,3 százalékkal esik. A forint is erősödött egy kicsit, 310 forint alá csökkent az euró kurzusa.

Szintén a hirtelen jött jókedvet erősítette az a hír is, amely szerint a kínai jegybank váratlanul 50 bázisponttal csökkentette a kötelező tartalékráta nagyságát. Vannak szereplők, akik ezzel magyarázzák a napon belüli ugrást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!