Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Köszönhetően az amerikai költségvetésről szóló megállapodásnak, valamint a Fed kvantitatív lazítási programjával kapcsolatos pozitív várakozásoknak, az elmúlt napokban jól teljesítenek a kockázatos eszközök, így a forint is. A befektetők közül sokan most úgy vélik, hogy az amerikai állam ideiglenes leállása épp annyira fogta vissza a gazdaságot, hogy az meggátolja a Fedet a kötvényvásárlások ütemének csökkentésében.

Ma délutánra 3 hónapos csúcsra erősödött a magyar deviza az euróval szemben, egészen 293 forint közelébe csökkent a közös deviza jegyzése. Persze az árfolyamra fontos hatással lesznek fundamentális oldalról a kormányzat új devizaadós mentési tervei, azok drasztikussága is.

Az euró/forint árfolyamgrafikonon azonban meglehetősen ellentétes jelzések fedezhetőek fel ennek ellenére. A 200 napos mozgóátlag alatt mozog az árfolyam és sikerült most már markánsan is legyűrnie a 295-297 forintos támaszzónát a kurzusnak. Ugyanakkor az árfolyam megérkezik egy meglehetősen masszív újabb támaszzónába. Ez nagyjából a 289 és 291 forintos sáv között húzódik. A szintet a júliusi és a júniusi mélypontok, valamint az az immár ötéves múltra visszatekintő trendvonal jelöli ki, amely eddig számos esetben fordított meg átmeneti forinterősödési hullámokat.

Az árfolyamhoz tartozó 14 napos RSI eközben az euró szempontjából pozitív divergenciát mutat. Ez az euró gyengülő, forint erősödő trendjének gyengülését jelzi, s potenciális trendfordulót vetíthet előre.

EUR/HUF napi
Kép: Alfatrader

A piaci szakértők egyébként nem túl optimisták a magyar deviza kilátásaival kapcsolatban. A német ZEW intézet és az orsztrák Erste Bank friss felmérése szerint, amelyben 65 régiós szakértő véleményét kérdezik, a válaszadók nettó 9,5 százaléka véli úgy, hogy gyengülnie kellene a jelenlegi szintekről a forint árfolyamának. Ez ugyan javulást jelent az előző havi nettó 25 százalék közeli értékhez képest, azonban jelzi, hogy az elemzők még mindig szkeptikusak a magyar devizával kapcsolatban. Ha a válaszok megoszlását tekintjük, akkor kiderül: a forinttal kapcsolatban semleges álláspontot képviselők tábora volt a felmérésben a legmagasabb, 46 százalék szerint az árfolyam ott van jó helyen, ahol mostanában tartózkodik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!