Eddig ehhez bizonyos engedélyek és a Transznyefttel kötendő szállítási megállapodás hiányzott. A 20 millió hordós bizonyított készlettel rendelkező Zapadno-Malobalik olajmező közös kitermelésére alakult vállalkozás 50-50 százalékban van a magyar és az orosz olajcég tulajdonában. A két cég a fele-fele arányú tulajdonmegoszlást az igazgatóságban is megjeleníti, 3-3 tagot delegálnak a testületbe. A Mol az orosz piac második legnagyobb, de legdinamikusabban fejlődő olajvállalatával való társulástól azt reméli, hogy 2005-re - amikor az olajmezőn a napi termelés a jelenlegi 19 ezer hordóról 55 ezerre nő - megduplázhatja olajkitermelését. A nyugat-szibériai Hanti-Manysi autonóm területen fekvő kőolajmező a mintegy 145 millió hordós bizonyított készleten felül - amelyből a két cég által birtokolt Zapadno-Malobalik mező 20 milliót képvisel - további valószínűsíthető készlettel és megfelelő infrastruktúrával is rendelkezik. A partnereknek az olajmezővel kapcsolatos teljes befektetése várhatóan el fogja érni a 300-350 millió dollárt, amiből a Molt eddig mintegy 100 millió dolláros beruházási kötelezettség terhelte. A partnerek együttműködése nem jelenti azt, hogy a Jukosz valamilyen formában a Mol felvásárlására törekedne. Ezt a már korábban is többször kifejtett álláspontot erősítette meg tegnap a Magyar Hírlapban megjelent interjújában Fazakas Imre, a Jukosz közép-kelet-európai vezetője is, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is elsősorban vevőként számítanak a Molra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!