Beindult a pénzpumpa

Ma tartotta hatalmas sikerrel az ECB az első tenderét a három éves, hosszútávú refinanszírozási akciója keretében. Sokak szerint ezzel beindul az európai pénzpumpa, az európai kvantitatív lazítás (QE), amely helyrerázhatja a perifériás országok kötvénypiacait, az európai bankrendszert, s fordulatot hozhat a tőkepiacokon.
NAPI, 2011. december 21. szerda, 11:33
Fotó: Napi.hu

Hatalmas kereslettel indult az ECB ma első ízben megtartott hosszútávú refinanszírozási ügyletének aukcióján (LTRO), amelyet sokan az európai pénzpumpa masszív beindításának tartanak. Az európai bankok az előzetesen becsült 250-350 milliárd euró helyett 489,2 milliárd euró értékben igényeltek hároméves kölcsönt a jegybanktól. Az ECB-t eddig számos kritika érte elemzők részéről, miért nem kezd masszív kvantitatív lazítást alkalmazni az európai pénzügyi rendszerre és a problémás eurózóna tagállamok kötvénypiacaira nehezedő nyomás enyhítésére, s vásárol közvetlenül olasz, vagy spanyol államkötvényeket nagy mennyiségben a piacon.

Az új konstrukció keretében gyakorlatilag ez történik - mutatnak rá szakértők. Ennek lényege, hogy az európai bankok korlátlan mennyiségben igényelhetnek hosszútávú, 36 hónapos hitelt az ECB-től alacsony, egyszázalékos kamat mellett. Az ECB fedezetként gyakorlatilag bármit elfogad, a lényeg az, hogy az adott kötvény legalább befektetési kategóriába tartozzon kockázati szempontból. Így az akcióban résztevő bankok a gyakorlatilag ingyen hitelből nagy mennyiségű állampapírt vásárolhatnak, s azokat letétbe is helyezhetik a központi banknál.

Ha sikerrel jár az akció, akkor ez jelentősen csökkentheti a problémás eurózónás államok kötvényeinek hozamát, hiszen az alacsony kamaton felvett hitelhez képest egy olasz, vagy spanyol állampapír vonzó befektetési célpontot nyújthat. A tegnapi spanyol állampapír aukción máris látszott a tendert megelőző várakozás, hiszen a három hónapos kötvény hozama 1,735 százalékpontot zuhant az egy hónappal korábbi, 5,1 százalékot meghaladó szintről.

Kockázatoktól nem mentes az akció

A nemrég bejelentett konstrukcióval kapcsolatban persze vannak aggályok is, a Financial Times cikke szerint például több európai bank vezetői is attól tartanak, hogy ha nagy arányban fordulnak az ECB-hez likviditásért, azt a piac a gyengeség jelének fogja tartani, s ez rosszat tehet kockázati megítélésüknek. Mario Draghi ECB elnök szavai pont ezt a természetes tartózkodást próbálták oldani. Mint mondta, nem látnak abban semmilyen kivetnivalót, vagy negatív felhangot, ha valaki használja az általuk kínált lehetőséget. Az LTRO-t azért találtuk ki, hogy használják.

A lap által megszólaltatott elemzők szerint egyes országok döntéshozói is próbálnak nyomást gyakorolni a bankokra, használják ki a lehetőségét. Az FT szerint több nagybank vezetőit is informálisan biztatták az elmúlt napokban országuk jegybankjainak tisztségviselői, vegyék igénybe az LTRO-t.

Minél többen használják, annál jobb

How Van Steenis, a Morgan Stanley elemzője rámutatott, minél többen veszik igénybe az LTRO-t, annál kevésbé kapcsolódhatnak használatához pejoratív érzelmek a piac részéről. Az LTRO-t az ECB bejelentése szerint korlátlan mértékben lehet igénybe venni. Az eurózónába juttatott likviditásözönre szükség is van, hiszen a nagyobb európai bankoknak jövőre mintegy 720 milliárd euró értékben jár le adóssága, s az elmúlt hónapokban kiszáradt piacról ezt kérdéses, másképp hogyan pótolták volna.

A nagy kérdés sokak szerint az, hogy ez a pénz megjelenik-e a perifériás országok kötvénypiacain is, vagy a nagyobb bankok csak saját forrásszükségleteik kielégítéséhe használják azokat fel. Több banki döntéshozó is ódzkodik ugyanis az "év carry-trade"-jének nevezett üzlettől, mondván, mérlegeikben már így is elég nagy a kitettség a problémás tagállamok kötvényei felé a kitettség.

Itt az ingyenpénz

A végső kockázatot az ECB futja, s minél nagyobb annak elkötelezettsége a problémás országok adósságai felé, annál valószínűbb, hogy mindent megtesz majd azok érdekében. Az ECB akciója gyakorlatilag felhívás a szereplőknek: Itt az ingyenpénz, használjátok - mutatott rá Zsiday Vktor, a Plotinus Nyrt. elnöke. Aki most nem lép, az a következő tenderig még kedvet kaphat, ha az akció sikerrel jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

airmax, 2011.12.21 13:42

ennek fényében a tegnapi kamatemelés nem tűnik túl bölcsnek, még akkor sem, ha sikerült valakinek jó kis hisztériát keltenie, a barroso levéltől kezdve a szar árfolyamon átszámított államadósságig mindenféle trükkös (érdekes módon bizonyos érdek körök javára dolgozó) hírekig. (Egyesek azt mondják ez "mr Market" , én azt mondom ez "mr Bullshit" )
Ugyan már miért is húzzunk mi is hasznot abból, ha európa eurozónás tagjai hasznot húznak, ha már a veszteséges részből ránk is jut, még több mint rájuk... Csakhogy ez nem megy ész és gazdasági erő nélkül. Gazdasági erővel sem állunk jól, de nekem úgy tűnik a magyar ész sem jó arra, hogy országban és ne saját zsebben gondolkodjon valaki. A pénzügyi világban legálábbis nem látok ilyet még azoknál az elvileg állami szervezeteknél sem akiknek ez lenne a legfőbb dolguk, és vállalásuk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vakond, 2011.12.21 13:11

@devizatrader62: ez a quantitative easing (fedezetlen pénzkibocsátás) már amerikában sem jött be, dehát csak így lehet kimenteni a nagybefektetőket, a nép meg majd szopja a kaja-energia inflációt, nagyszerű lesz :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pride, 2011.12.21 12:31

ha ez gyakorlatilag is mukodokepes lesz, akkor a mi szabadsagharcunkban ezt a fejezetet nevezik majd "Vilagos(?)-i fegyver letetel"-nek!

az Eu nem adja magat olcson!...csak ugy, nem adjak fel, amit elhataroztak! ...nekunk meg tagasabb lesz kivulrol!?

Fiuk!
....ideje lesz elgondolkozni az eddigi "paraszt vakitasrol"!

Szanalmas volt Petykanak a tegnapi nyilatkozata az Esteben!
Az MTV-ben sem kajaljak ezt a sok hulyeseget! Lassacskan, csak a Facebookrol fogjuk hallani vezirunket is!

En nem sajnalom oket, vegeredmenyben Jozsi-bacsi is talalt munkat maganak!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

devizatrader62, 2011.12.21 11:44

na tessék...már csak egy szóbeli intervenció kéne meg negativ kamat snb-től és mehetne a piac nagyon északra.......euro-chf vissza 1.35-1.40-re..euro-usd 1.40 fölé..stb-stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html