Hatalmas kereslettel indult az ECB ma első ízben megtartott hosszútávú refinanszírozási ügyletének aukcióján (LTRO), amelyet sokan az európai pénzpumpa masszív beindításának tartanak. Az európai bankok az előzetesen becsült 250-350 milliárd euró helyett 489,2 milliárd euró értékben igényeltek hároméves kölcsönt a jegybanktól. Az ECB-t eddig számos kritika érte elemzők részéről, miért nem kezd masszív kvantitatív lazítást alkalmazni az európai pénzügyi rendszerre és a problémás eurózóna tagállamok kötvénypiacaira nehezedő nyomás enyhítésére, s vásárol közvetlenül olasz, vagy spanyol államkötvényeket nagy mennyiségben a piacon.

Az új konstrukció keretében gyakorlatilag ez történik - mutatnak rá szakértők. Ennek lényege, hogy az európai bankok korlátlan mennyiségben igényelhetnek hosszútávú, 36 hónapos hitelt az ECB-től alacsony, egyszázalékos kamat mellett. Az ECB fedezetként gyakorlatilag bármit elfogad, a lényeg az, hogy az adott kötvény legalább befektetési kategóriába tartozzon kockázati szempontból. Így az akcióban résztevő bankok a gyakorlatilag ingyen hitelből nagy mennyiségű állampapírt vásárolhatnak, s azokat letétbe is helyezhetik a központi banknál.

Ha sikerrel jár az akció, akkor ez jelentősen csökkentheti a problémás eurózónás államok kötvényeinek hozamát, hiszen az alacsony kamaton felvett hitelhez képest egy olasz, vagy spanyol állampapír vonzó befektetési célpontot nyújthat. A tegnapi spanyol állampapír aukción máris látszott a tendert megelőző várakozás, hiszen a három hónapos kötvény hozama 1,735 százalékpontot zuhant az egy hónappal korábbi, 5,1 százalékot meghaladó szintről.

Kockázatoktól nem mentes az akció

A nemrég bejelentett konstrukcióval kapcsolatban persze vannak aggályok is, a Financial Times cikke szerint például több európai bank vezetői is attól tartanak, hogy ha nagy arányban fordulnak az ECB-hez likviditásért, azt a piac a gyengeség jelének fogja tartani, s ez rosszat tehet kockázati megítélésüknek. Mario Draghi ECB elnök szavai pont ezt a természetes tartózkodást próbálták oldani. Mint mondta, nem látnak abban semmilyen kivetnivalót, vagy negatív felhangot, ha valaki használja az általuk kínált lehetőséget. Az LTRO-t azért találtuk ki, hogy használják.

A lap által megszólaltatott elemzők szerint egyes országok döntéshozói is próbálnak nyomást gyakorolni a bankokra, használják ki a lehetőségét. Az FT szerint több nagybank vezetőit is informálisan biztatták az elmúlt napokban országuk jegybankjainak tisztségviselői, vegyék igénybe az LTRO-t.

Minél többen használják, annál jobb

How Van Steenis, a Morgan Stanley elemzője rámutatott, minél többen veszik igénybe az LTRO-t, annál kevésbé kapcsolódhatnak használatához pejoratív érzelmek a piac részéről. Az LTRO-t az ECB bejelentése szerint korlátlan mértékben lehet igénybe venni. Az eurózónába juttatott likviditásözönre szükség is van, hiszen a nagyobb európai bankoknak jövőre mintegy 720 milliárd euró értékben jár le adóssága, s az elmúlt hónapokban kiszáradt piacról ezt kérdéses, másképp hogyan pótolták volna.

A nagy kérdés sokak szerint az, hogy ez a pénz megjelenik-e a perifériás országok kötvénypiacain is, vagy a nagyobb bankok csak saját forrásszükségleteik kielégítéséhe használják azokat fel. Több banki döntéshozó is ódzkodik ugyanis az "év carry-trade"-jének nevezett üzlettől, mondván, mérlegeikben már így is elég nagy a kitettség a problémás tagállamok kötvényei felé a kitettség.

Itt az ingyenpénz

A végső kockázatot az ECB futja, s minél nagyobb annak elkötelezettsége a problémás országok adósságai felé, annál valószínűbb, hogy mindent megtesz majd azok érdekében. Az ECB akciója gyakorlatilag felhívás a szereplőknek: Itt az ingyenpénz, használjátok - mutatott rá Zsiday Vktor, a Plotinus Nyrt. elnöke. Aki most nem lép, az a következő tenderig még kedvet kaphat, ha az akció sikerrel jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!