Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csaknem 94 milliárd forintos nyereséget várnak az elemzők az OTP Banktól a harmadik negyedévben - derül ki a hitelintézet által közzétett konszenzusból. Az OTP péntek hajnalban - valószínűleg 0 óra után néhány perccel - teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, az adatokat ismertető sajtótájékoztatót pedig péntek délelőtt tartják.

A koronavírus-járvány hatásai látszanak persze a számokon, tavaly a harmadik negyedévben 131,6 milliárd forint lett a bank nettó profitja, ettől az idén 29 százalékkal elmaradhatott az eredmény. A korrigált nettó eredmény soron ennél kisebb a különbség, az tavaly csak 110,5 milliárd forint volt, az idén 97 milliárd forint körül lehetett. A különbség oka főleg az akvizíciók egyszeri hatásai, ezek tavaly növelték, az idén viszont csökkentették a nyereséget.

Az eredményt csökkentő tételek között van az idén a törlesztési moratórium is. A bank csak a később nem tőkésíthető, késve fizetett kamatokból származó veszteséget könyveli el ezen a soron, ez a harmadik negyedévben 331 millió forintot jelenthetett. Az elemzők szerint a járvány idején is jól mehetett az OTP szekere. A bank bevételei 5 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, főleg a nettó kamatbevétel 9 százalékos emelkedése miatt. A nettó díj- és jutalékbevétel soron enyhe, 1 százalékos csökkenésre számít a piac.

100 milliárdos profit három hónap alatt

Az Erste Befektetési Zrt. előrejelzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az előző két negyedévben látott kiugróan magas céltartalékolást követően a harmadik negyedévben a céltartalékolás jelentősen visszaeshetett annak köszönhetően, hogy az eszközminőség stabil maradt az előző negyedévhez képest. Ezért az első negyedévi 92 milliárd és a második negyedévi 39 milliárd forintos céltartalékképzés után mindössze 15,8 milliárd forintnyi céltartalékképzéssel számolnak a harmadik negyedévre. A piac ennél magasabb 23,3 milliárd forintnyi hitelezéshez kapcsolódó kockázati költséggel kalkulál.

A brókercég szerint a teljes bevétel 2 százalékkal bővülhetett negyedév/negyedév alapon, főleg a nettó díjak és jutalékok visszapattanása miatt. A hitelbővülés erőteljes maradhatott, ez ellensúlyozhatta a várt 2 bázispontos nettó kamatmarzs-csökkenést az előző negyedévhez képest, így a nettó kamatjövedelem enyhén javulhatott az előző negyedévhez képest. Az egyéb jövedelmek viszont visszaeshetnek az előző negyedévhez képest.

Az Erste a piacnál magasabb, 104,4 milliárd forintos korrigált eredményre számít, a számviteli eredmény soron pedig 99,9 milliárd forintos profitot prognosztizál. A különbség az akvizíciós és az integrációs tevékenységekhez kötődő költségekből adódik.

Az OTP jó teljesítményében az egész piac bízik. A bankpapír árfolyama a hétfői nyitásnál még 9900 forint alatt volt, szerdán viszont már 11 ezer forint fölött is járt, vagyis több mint 10 százalékot emelkedett három tőzsdenap alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!