A nemzetközi hitelminősítő döntését követő napon Madrid 5 éves lejáratú kötvényekkel 2,5-3,5 milliárd euró közötti forrást kívánt bevonni az állampapírpiacról. Az aukción a sáv felső szélét érte el, 3,5 milliárd euró értékben értékesített kötvényeket, a hozamok azonban nőttek, az érdeklődés pedig csökkent a legutóbbi, május eleji kibocsátáshoz képest. A túljegyzés 1,7-szeres volt, szemben a májusi 2,35-szörös túljegyzéssel, az átlagos hozam pedig 3,532 százalékról 3,657 százalékra emelkedett.

Elemzők szerint az aukció sikere csillapítja a spanyol államháztartás finanszírozhatósága körüli aggodalmakat, a Moody's lépése pedig nem befolyásolta lényegesen a keresletet, mert a felülvizsgálat várható volt, és a piac már "beárazta".

A hitelminősítő szerdán arra hivatkozva vette felülvizsgálat alá Spanyolország lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását, hogy a spanyol gazdaság növekedési kilátásai gyengébbek más, hasonló osztályzattal ellátott szuverén adósokéinál.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már jóval korábban megvonta Spanyolországtól a lehető legjobb - e két cég módszertanában "AAA"-val jelölt - adósosztályzatot, csak a Moody's tartja még érvényben a spanyol államadósságra ezt az elit besorolást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!