A befektetői körökben feltörekvő piaci guruként tisztelt Mark Möbius Ázsiában valóban rászolgált nevére, a 15,5 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Templeton Asian Growth Fund az elmúlt évtizedben több mint ötszörös hozamot biztosított ügyfeleinek.

Az alapkezelők gyöngyének térségen kívüli szereplése azonban már lényegesen szerényebb teljesítményt mutat, részben a befektetések túlzott szétterítettsége miatt - írja elemzésében a Reuters.


A földrajzilag diverzifikált Templeton Emerging Markets Fund csupán a 103. helyezést tudta kiharcolni magának a Thomson Reuters Lipper által követett 236 befektetési alapból.


Ráadásul Möbius viszonylag új keletű, 3,1 milliárd dolláros vagyont kezelő BRIC részvényekbe fektető alapja 2007 novembere óta mért teljesítménye alapján a hasonlóan brazil, orosz, indiai és kínai papírokra szakosodott instrumentumok rangsorának legalsó negyedébe tartozik.


Ez meglátszik a 74 éves guru által kezelt alapok tőkeáramlásán is: míg az egy évtizede a legkiemelkedőbb teljesítményt felmutató Asian Growth Fund által kezelt vagyon a múlt év végi 8 milliárd dollárról csaknem megduplázódott, a legrégebbi Emerging Market Fund január óta 1,2 milliárd dollár körül stagnál.


A közgazdasági és politikatudományi Möbius híres arról, hogy akár a piaci trendekkel szembeszállva alacsony értékelési szintek mellett forgó papírokban vegyen fel nagyobb méretű pozíciókat is.


Möbius a Reutersnek nyilatkozva elismerte, hogy a Templeton globális feltörekvő piaci alapjai gyengébb teljesítményt nyújtottak ázsiai társuknál. A hozamszint javítása érdekében a társaság megtette a szükséges lépéseket, kevesebb részvényre szűkítve befektetési horizontjukat koncentrálták portfóliójukat. Míg korábban a diverzifikáláson volt a hangsúly, a kellő likviditás megteremtésével ez sokkal inkább a jelentős hozammal kecsegtetőbb vállalatok részvényeinek kiszemezgetésére tevődött át - szögezte le Möbius.


Törekvéseik hatását a Lipper adatai is igazolják: a BRIC, illetve a Templeton Emerging Market Fund hozamai az elmúlt hónapok során a felső negyedbe küzdötték fel magukat.


S bár ázsiai alapja sok privátbankár és befektetési szolgáltató kiemelt ajánlatai közt szerepel, egyes szakemberek szerint kockázatos befektetésről van szó.


A szakmai berkekben etalonnak tartott Morningstar a maximális ötből négy csillagosra értékeli az Asian Growth Fundot. Amennyiben a hozam nem elég magas, illetve a kockázatok és költségek nem elég alacsonyak, az alap nem is számíthat magasabb besorolásra - hangsúlyozta YT Kum, a Morningstar Asia vezető elemzője.


Möbius szerint azonban befektetései alapos elemzőmunkán alapulnak, így például míg alapvetően bízik az igen volatilis energia- és nyersanyag szektorban, törekszik arra, hogy a csupán kitermelő társaságok helyett feldolgozással és értékesítési lánccal rendelkező iparági cégek részvényeibe fektessen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!