Mintegy 40 milliárd forint nettó profitot érhetett el az OTP csoportszinten a második negyedévben a Napi által megkérdezett elemzők konszenzusa szerint. Ezzel az első félévi nyereség elérhette a 80 milliárd forintot, eloszlatva a korábbi, nagyon pesszimista várakozásokat. A bank vezetőinek a tervei szerint éves szinten 150 milliárd forint lesz a nyereség, ami az első félévi számok alapján már egyre inkább hihetővé válik az elemzők körében.

A konszenzushoz becsléssel hozzájáruló szakértők közül ugyanakkor többen is felhívták a figyelmünket, hogy nem szabad önmagában a nettó profit sort figyelni, hiszen ezt nagyban befolyásolhatja például a céltartalékolás mértéke.

Az első negyedévhez hasonlóan így a mostani számoknál is elsősorban a céltartalékolás mértéke lehet érdekes, illetve az, hogy miként változik a nem fizető adósok aránya. Ez utóbbi tekintetében továbbra is Ukrajna lehet a célkeresztben, de fontos a magyar helyzet is.

A Napi konszenzusa szerint a céltartalék összege a második negyedévben 55 milliárd forint körül lehet, mintegy 150 milliárd forintos nettó kamatbevétel mellett. Van olyan elemző, aki az átlagnál jóval nagyobb, 64 milliárd forintos céltartalékot tart elképzelhetőnek, az első félévi 45 milliárd forint után. Ezt lapunk kérdésére azzal magyarázta, hogy a nem fizető adósok aránya lassan növekszik, hiszen az elbocsátások is folyamatosak, illetve ameddig csak tudja, mindenki fizeti a törlesztéseit. Ugyanakkor a bedőlések száma biztosan növekedett, így a céltartalékolásnak is emelkednie kell.

Más elemzők arra hívták fel a figyelmünket, hogy lehetnek kozmetikázott részek a jelentésben, így nem kell számítani kiugró céltartalékképzésre. Kérdés lehet az is, hogy az első negyedévben a profit jelentős részét jelentő kötvény-visszavásárlások mennyi eredményt hoznak.

A várakozások szerint az első negyedévihez hasonló jelentős hatása már nem lesz a kötvények visszavásárlásának, az ezt megbecsülő elemzők néhány milliárd forintra teszik az ezen elért eredményt. (Az OTP az első negyedévben 90 millió euró névértékű saját alárendelt kölcsönkötvényét vásárolta vissza mintegy 25 millió euróért. Ezen 19,5 milliárd forint nyereséget ért el, ami adózva 15,7 milliárddal javította 42 milliárd forintos eredményét.)

A nettó kamatbevétel soron az erősödő forint okozhat meglepetést, hiszen egyes elemzők szerint az erősebb magyar devizaárfolyam visszavetheti a devizahiteleken elért eredményt.

Az elmúlt hetek szárnyalása után ugyanakkor nagyon nehéz megítélni, hogy mi lesz az árfolyam-reakció a gyorsjelentésre. Egyes elemzők szerint nagyon jó gyorsjelentés után is eshet az árfolyam az elmúlt hetek emelkedését követően. Ugyanakkor amennyiben a jövő héten is kitart a nagybefektetők átsúlyozása a részvényekbe, akkor tovább is emelkedhet az árfolyam, így igazából jóslásba senki sem bocsátkozott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!