A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,34 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,30 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,14 százalékos mínuszban nyitott.

Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az ötven legnagyobb és leglikvidebb vállalat árfolyamának változását tükröző EuroStoxx50 mutató viszont 1,16 pontos, 0,03 százalékos pluszban nyitott - írta az MTI.

New York és Tokió hivatalosan is a korrekció szakaszába lépett, miután az irányadó indexek értéke több mint 10 százalékkal esett a január végén elért csúcsokról. Elemzők szerint nincs válság és nem várható krach, mert a fundamentumok erősek, hanem a részvényárfolyamok gyors és jelentős növekedését törvényszerűen követő korrekció következett be.

A piacok "félelmi indexének" tekintett volatilitási mutató a Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) csütörtökön 33,46 ponton, 20,66 százalékos pluszban zárt. Minél kisebb a mutató értéke, annál kedvezőbbek a tőzsdei kilátások. Ha az index értéke eléri a 20 pontot, az már pánikot jelez. Közel egy év nyugalom után hétfőn emelkedett 20 pont fölé a VIX, azóta is tartósan e határ fölött áll, maximumát kedden 50,30 ponton érte el.

A nyugat-európai tőzsdék erős veszteségben zártak csütörtökön. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,49 százalékkal, a frankfurti DAX-index 2,62 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,98 százalékkal zuhant. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,60 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,74 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,70 százalékkal csökkent.

Pénteken délelőtt kilenc órakor az eurót 1,2278 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, napi szinten 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A bitcoin árfolyama esik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8010,33 dolláron, 2,75 százalékos nyereségben állt kilenc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára már hatodik napja csökken, miután Irán bejelentette, hogy emeli kitermelését, az amerikai nyersolajkitermelés pedig rekordnagyságra nőtt, fokozva a túlkínálat és a raktárkészletek bővülése miatti aggodalmakat.

A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,65 százalékos veszteségben, 64,39 dolláron, a márciusi szállítású WTI 0,92 százalékos mínuszban, 60,59 dolláron forgott.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!