BUX
41516

Bekebelezi a Motorolát a Google

A Google hétfői bejelentése értelmében 12,5 milliárd dollárért felvásárolják a Motorola mobilkészülékgyártó üzletágát, a Motorola Mobility Holdingot.

NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 15. hétfő, 14:06

A részvényenként 40 dolláros ajánlat 63 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróértékhez képest, így nem meglepő módon 60 százalékkal 39,20 dollárra ugrott a papír az amerikai nyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A Google közleménye szerint a Motorola elköteleződése a keresőóriás Android operációs rendszere mellett megteremtette a tökéletes környezetet az egyesüléshez. Az ügyletet 2011 végéig, de legkésőbb 2012 elejéig tervezi lezárni a Google, amely különálló üzletágként működtetné a Motorola Mobilityt.

A híradástechnikai és háztartási elektronikai készülékeket is gyártó amerikai Motorola a fénykorában, 2006-ban a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt az értékesített készülékek száma alapján, 24 százalékos piaci részesedéssel. 2008-ban lecsúszott a harmadik helyre, a piacvezető Nokia és a Samsung mögé, piaci részesedése pedig 10 százalékra csökkent. 2009-ben már csak a negyedik volt, az LG Electronics is megelőzte. Elemzők szerint a márka hanyatlását az okozta, hogy a technológia nem felelt meg a multimédiás alkalmazásokra vonatkozó nyugati - európai és amerikai - fogyasztói elvárásoknak, de versenyképtelen volt a fejlődő országokban is, ahol olcsó, egyszerű készülékekre van igény.

Tavaly óta a fogyasztói elektronikai terület különállóan működik Motorola Mobility néven, és elsősorban az okostelefon-piacra koncentrál. A gyártó a Google-féle Android operációs rendszert alkalmazza készülékein. Ez a jövőben is így lesz, attól azonban, hogy a Motorola a Google-hoz kerül, az Android helyzete nem változik, az operációs rendszer nyitott, szabadon továbbfejleszthető platform marad - hangsúlyozza közleményében a Google. Elemzők szerint ez utóbbi kérdés azért fontos, mert az Android fut egyebek között a Samsung és az LG Electronics okostelefonokon is, amelyek a Motorola készülékekkel versenyeznek a vásárlókért.