Az ECB novembertől az eurózóna legfontosabb banki felügyeleti szervévé válik. Ennek előkészületeként Európa 128 legnagyobb bankjánál tekintik át portfóliójukat, hogy a bankok felvállalják rejtett veszteségeiket, és visszaállhasson a befektetői bizalom a bankszektor iránt.

Az ECB március és augusztus között az említett bankok kockázattal terhelt eszközállományának 58 százalékét vizsgálja át a kedden közzétett egységes szabályok szerint. A vizsgált eszközállomány összesített értéke 3720 milliárd euró.

A több hónapos vizsgálattal párhuzamosan nyáron stresszteszteket is végrehajtanak a bankoknál, majd októberben teszik közzé a végső eredményeket. Az előzetes várakozások szerint a bankok tőkeállománya 280-770 milliárd euróval maradhat el az ECB által kívánatosnak tartottól.

Az Európai Központi Bank vizsgálata nem csak méretében egyedülálló, most fordul elő először, hogy az eurózóna bankjainak eszközállományát egységes szempontok és meghatározások alapján osztályozzák. Az ECB azt is kilátásba helyezte, hogy a bankoknak néhány esetben könyvelési módszereiken is változtatniuk kell.

A vizsgálat keretében az ECB azt is felméri, hogy egyes hitelfedezetként elfogadott eszközöket milyen pontosan áraztak be a pénzintézetek. Az ECB ingatlanokat, repülőket, hajókat és műtárgyakat említett példaként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!