A vártnál gyengébbnek bizonyult harmadik negyedévi GDP-növekedési adat ellenére is indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon. A befektetők figyelmét elsősorban a vállalati eredménybeszámoló szezon köti le. New Yorkban a DJIA-30 index 0,32 százalékos, az S&P-500 index 0,46 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,42 százalékos emelkedéssel kezdte a kereskedést.

A Ford Motor Co. részvénye a nyitás előtt több mint tíz százalékkal erősödött a várnál jobb harmadik negyedévi adatok láttán és a megemelt éves előrejelzésnek köszönhetően. Hasonlóképpen a General Motors részvénye is szépített két százalékot a tőzsdén kívüli forgalomban a szerdán elszenvedett, öt százalékot meghaladó gyengüléshez képest.

A várakozáson felüli eredmények gyarapodása rekordszintre emelte a héten a DJIA és az S&P-500 indexeket. Az S&P index tagvállalatainak a nyeresége elemzői várakozások szerint az idei harmadik negyedévben összességében közel negyven százalékkal haladja majd meg a tavalyi harmadik negyedévit. A beszámolószezon kezdete előtt még harminc százalékos javulást várt a piac.

Az olaj ára a készletek növekedése miatt csökken. A Brent ára két heti mélypontra csúszott le és több mint három százalékkal marad el a héten korábban elért három éves csúcstól. A WTI szintén két heti mélypontnál jár és négy százalékkal marad el a hétfőn elért hét éves árcsúcstól. A WTI ára 74 százalékkal, a Brent ára 67 százalékkal áll az év eleji felett. A WTI ára hordónként 82,18 dolláron áll 0,58 százalékos csökkenéssel, a Bent ára pedig 0,73 százalékkal áll alacsonyabban 83,96 dolláron hordónként.

Az arany ára átlépte csütörtökön az 1800 dollárt, főként a dollár árfolyamának a csökkenését tükrözve. A dollárnak a főbb devizákkal szemben tartott árfolyama alapján kalkulált dollárindex csütörtökön a vártnál gyengébbnek bizonyult harmadik negyedévi amerikai GDP-növekedés miatt csökkent. Az amerikai piacok nyitásakor az arany spot ára 0,35 százalékkal állt magasabban unciánként 1803,01 dolláron, a dollárindex pedig 0,15 százalékkal csökkent 93,66 pontra.

Az eurót 0,34 százalékkal jegyzik erősebben 1,1639 dolláron.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!