Az ESMA péntekre virradóra tájékoztatott erről, miután előzőleg arra figyelmeztetett, hogy fokozni fogja a nyugtalankodó értékpapírpiacok felügyeletét. A bejelentés annak nyomán született, hogy a hét folyamán különféle híresztelések miatt esett a banki részvények ára az európai tőzsdéken. Az ESMA szerint a négy ország tőkepiaci felügyeletei azért foganatosítják a tilalmat, hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén történő tőzsdei nyerészkedést.

Az ESMA bejelentése után a francia tőkepiaci felügyelet, az AMF megerősítette, hogy péntektől 15 napra betiltja a pénzügyi szféra vállalatainak értékpapírjait érintő határidős ügyleteket. A tilalom vonatkozik egyebek mellet az olyan nagy bankok papírjaira, mint a BNP Paribas, a Societé Generale, a Credit Agricole és Natixis. A vezető biztosítótársaság, az AXA részvényeivel sem lehet shortolni péntektől.

A belga és spanyol tőkepiaci felügyelet ugyancsak bejelentette a short-ügyletek leállítását.

A görög tőkepiaci felügyelet hétfőn tiltotta be két hónapra az athéni tőzsdén bejegyzett részvényekre a határidős eladási ügyletek kötését.

Megfigyelő szerint ugyanakkor a short ügyletek tiltása kétélű fegyver lehet. A short pozíciókat kiépítő befektetők ugyanis egy zuhanásban pozíció zárásaikkal vevőként lépnek fel a piacon, s ezzel gyakran tompítani tudják az esés intenzítását, s olyan időben adnak likviditást az adott termék piacán, amikor hagyományos, csak a vételi oldalon játszó szereplők a partvonalról figyelik az eseményeket. Az ilyen fajta intézkedések sokak szerint csak a piac volatilitását növelik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!