Bekövetkezett, amire mindenki várt! - ha kicsit hamarabb is

Korlátlan kötvényvásárlási programról döntött a Fed. A QE3 keretében havonta 40 milliárd dollárt fognak költeni jelzálogalapú értékpapírok vásárlására péntektől kezdve. A befektetők hasonló bejelentésre számítottak, de csak később. A tengerentúli tőzsdeindexek azonnal megugrottak a hírre, az arany és az olaj is hirtelen drágulásba kezdett.
NAPI, Gerőcs Tamás, 2012. szeptember 13. csütörtök, 18:31
Fotó: Napi.hu

Az elemzők által csak az év végére várt bejelentéshez képest már a mostani szeptemberi kamatmeghatározó ülésén döntött az amerikai jegybank nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta a legjelentősebb monetáris akcióról. Ennek keretében havi 40 milliárd dolláros limit mellett ismét belép a hosszú futamidejű, jelzáloggal fedezett értékpapírok piacára. A program addig fut, amíg a makrogazdasági feltételek − elsősorban a munkaerőpiac állapota − megkívánják, így lényegében a harmadik körös kötvényvásárlás (QE3) nyílt végű, vagyis korlátlan vásárlási keretet jelent.

Első ízben döntött a Fed arról, hogy nem saját maga által meghatározott mennyiségi célhoz köti a program hatályát, hanem külső konjunkturális feltételekhez. Az indoklás szerint a jegybankárok különösen a munkaerő-piaci fordulatot hiányolják, miközben inflációs veszélyt a középtávú horizonton nem látnak. A QE3 indítása mellett a rekord alacsony, 0−0,25 százalékos kamatszint 2015 közepéig történő fenntartására is ígéretet tettek a FOMC tagjai, akikről a Wall Street Journal úgy tudja, hogy 11:1 arányban döntöttek a programról. A szokatlan egység fontos, mert várhatóan nagy politikai visszhangja lesz az amerikai választás előtt 55 nappal hozott döntésnek. A lépéssel a Fed megerősítette, hogy a politikai légkörtől függetlenül hozza meg döntését.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) egyebek mellett arról is döntött, hogy az év végéig folytatja az esedékessé váló kötvények lejáratának kiterjesztését (Operation Twist), amelynek keretében hosszabb lejáratú kötvényekre cseréli a rövidebb futamidejűeket. Mindez havonta mintegy 85 milliárd dollárral növeli majd a FOMC hosszabb lejáratú kötvényállományát, ami lefelé ható nyomást gyakorolhat a hosszabb lejáratú kamatokra, egyúttal támogatást adhat a jelzálogpiacoknak, és a szélesebb pénzügyi kondíciókat is javíthatja.

A befektetők lényegében már korábban beárazták a széleskörű kötvényvásárlási program, és a nulla közeli kamat meghosszabbításának mostani bejelentését. Így nem számítanak az elemzők drámai piaci reakcióra az amerikai jegybank szeptemberi kamatdöntő ülését követően, kisebb hullámveréseket ugyanakkor kelthet, ha a Fed nem hozza a tőle várt ígéreteket.

Ezzel együtt, a tengerentúli tőzsdeindexek azonnal ugrottak a hírre, vagyis a fogadtatás kedvezően alakult. A Dow Jones IA, az S&P 500 index és a Nasdaq egyaránt 1 százalék körüli pluszba emelkedett. Ehhez hasonlóan az arany irányadó jegyzése is meredeken, 2 százalékkal 1770 dollárig drágult, a nyersolaj árfolyama pedig 1 százalékkal 98 dollárig kúszott föl.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

fed
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2012.09.13 23:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html