A Dow 1,1 százalékos - vagy 165 pontos - emelkedéssel 15 794 ponton zárt, az S&P-500 indexe 1,3, a Nasdaq pedig 1,7 százalékot rallyzott pénteken. Ez a heti teljesítményt tekintve azt jelenti, hogy a Dow 0,6, az S&P-500 0,8, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal erősödött.

Pénteken ugyan megjelent egy csalódást keltő munkaerő-piaci adat, ám a részletekben rejlő pozitívumok végül erősebb hatást gyakoroltak a befektetők gondolkodására.  Bár a vártnál jóval kisebb munkahelybővülést mutattak a mezőgazdasági szektoron kívül januárban a friss adatok, de gyorsulva nőtt a foglalkoztatás és az átlagos órabér, a munkanélküliség pedig 6,6 százalékra csökkent.

Bár ez a ráta közel van a Fed által meghatározott 6,5 százalékos küszöbhöz, a befektetőket ez mégsem nyugtalanította, hiszen az amerikai központi bank szerepét betöltő intézmény azt is közölte már tavaly, hogy a nulla közeli alapkamatát azután is fenntartja, hogy a munkanélküliségi ráta a 6,5 százalékos küszöb alá süllyed, amennyiben az infláció 2 százalék alatt marad. A legutóbbi adatok szerint pedig a tizenkét havi infláció decemberben 1,5 százalékos volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!