A vezető papírok közül a Richter szerepel a legjobban, a gyógyszerpapír ugyanis több mint 5 százalékkal drágult, miután a Citigroup 43 ezer forintra növelte az említett időpontban 39 300 forinton forgó részvény célárfolyamát. Jól szerepelt az OTP is, kurzusa 1,6 százalékkal került feljebb. A délelőtt még gyengélkedő Mol magára talált: 0,6 százalékos többletet ért el, ám a Magyar Telekom továbbra sem találja a felfelé vezető utat. A telefonpapír eddig 1,1 százalékos vezsteséget volt kénytelen elkönyvelni. Jól kezdték a hetet a vezető európai tőzsdeindexek. A londoni Footsie 0,18, a frankfurti DAX 0,36, a párizsi CAC 0,44 százalékkal került feljebb nyitás után. Az olajárak stabilak maradtak hétfőn, miután a kitermelési lehetőségek javulása és a kőolaj iránti szerényebb kereslet a ellensúlyozta és a Golf-Öbölben korábban végigsöpört hurrikánok finomítókapacitásokra gyakorolt hatását. A Mol szeptember 30-án aláírta a 750 millió euró összértékű, fix kamatozású kötvények kibocsátására vonatkozó szerződéseket. Az ajánlatok összértéke meghaladta a 2,2 milliárd eurót, 31 országból több mint 200 ajánlat érkezett. Kereskedők szerint a reggel 249,80/90 forintos eurókurzus a nap során áttöri a 250 forintos határt. Az árfolyam már pénteken is átlépte ezt a szintet, ám akkor nem tudott tartósan ott maradni a jegyzés. A dollár eközben menetel felfelé: az euróhoz mért árfolyama a pénteki 1,2080-as szintről 1,1950-ig erősödött. Ennek megfelelően több mint 209 forintot adnak a zöldhasúért. Az idei év első negyedében tapasztalt lassulás után dinamikusabban növekszik. Bár az államháztartási hiány még mindig óriási, a kamatok pedig csökkennek, a forint árfolyama még mindig erős - derül ki a GKI Gazdaságkutató és az Erste Bank közös elemzéséből. Utoljára 2002-ben ért el olyan magas értéket a fogyasztói bizalom index (FBI), mint idén szeptemberben - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből. Ez főleg az ország gazdasági helyzetének megítélésében bekövetkezett pozitív változásoknak tudható be. Ebben a fűtési szezonban nem lesz lakossági gázáremelés, ám a nagyfogasztóknak viszont novembertől 19 százalékkal kell többet fizetniük - derül ki mai napilapokból. Elképzelhető, hogy a két nagy európai uniós bővítési téma közül az egyik kapcsán sem születik döntés a mai nap folyamán. A török tagsággal kapcsolatos tárgyalások ugyanis Ausztria ellenkezése miatt csúsznak, a horvát csatlakozási tárgyalások időpontjáról pedig épp az Ankara miatti konfliktus miatt nem is foglalkoznak már. Két hajó is balesetet szenvedett az utóbbi 12 órában, igaz a világ egymástól távol eső pontjain. Egy román üdülőhajó balesete Bősnél egy áldozatot követelt, New York államban pedig 20-an haltak meg a hajóbalesetben. Magyarországon 159 transznacionális vállalat működik, ezek összesített értékesítési árbevétele tavaly 7249 milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg hazánk bruttó hazai termékének (GDP) közel százszorosa - derül ki az Ecostat jelentéséből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!