A globálisan kedvező hangulatban jórészt emelkedéssel zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdemutatói pénteken, miután egy hét szünet után ismét kinyitott Sanghaj és Sencsen.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,20 százalékkal, 637,08 pontra emelkedett pénteken, miután már előző nap is 2,1 százalékos pluszban zárt. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,34 százalékkal, 28 048,94 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 1,15 százalékkal, 1961,85 pontra emelkedett. A befektetőket megnyugtatta, hogy az amerikai szenátus megszavazta az adósságplafon megemelését 480 milliárd dollárral, aminek hiányában az Egyesült Államok október 18-a után fizetésképtelenné válhatott volna.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,87 százalékos pluszban, míg a dél-koreai Kospi 0,11 százalékos mínuszban zárt. Sydney-ben a bányaipari vállalatok húzták az indexet a nyersanyagárak emelkedésének közepette.

Emelkedtek a kínai tőzsdeindexek. Az utóbbi három hónapban jelentősen csökkentek az árfolyamok előbb a kínai szabályozási hatóságok szigorúbb fellépésére, majd az ingatlanpiaci ágazat súlyos problémáira és az egyre sűrűsödő áramhiányra reagálva, így több befektető megfelelő beszállási pontot lát és elkezdte vásárolni a részvényeket. A figyelem továbbra is az ingatlanpiacra irányul, a fő kérdés az, hogy a hatóságok tesznek-e intézkedéseket a második legnagyobb ingatlanfejlesztő csoport, az Evergrande adósságfizetési problémáinak kordában tartására.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,67 százalékkal, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,73 százalékkal, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,31 százalékkal kúszott feljebb. Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,55 százalékos pluszban zárt. Az ázsiai kereskedésben a tízéves amerikai államkötvények hozama 1,6 bázisponttal, 1,58887 százalékra nőtt, ami június óta a legmagasabb érték. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 94,206 pontra emelkedett, ami nincs túl messze a szeptember végén 94,504 ponton elért egyéves csúcshoz.

A piacok már a szeptemberi amerikai foglalkoztatottsági jelentést várják. Ha az adatok kedvezőek lesznek, az tovább erősítheti a dollár árfolyamát, mivel azt fogja jelezni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem vár tovább, hanem elkezdi kivezetni, és a jövő év közepére lezárja a koronavírus-járvány miatt elindított havi 120 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programját.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!