A Blomberg legfrissebb, összesen 62 ezer elemzői ajánlást összesítő felmérése szerint a brókerházak és befektetési bankok szakemberi rég nem látott mértékben kezdték el preferálni a fejlett piaci részvényeket a feltörekvő piacokkal szemben a második negyedévben.A jelek szerint az elemzők egyre inkább kedvelik az olyan piacokat és társaságokat, amelyek eredményességének növekedésében nem, vagy csak kisebb mértékben kap szerepet a nyersanyag árfolyamok emelkedése. Ennek eredményeként az olyan részvénypiacokat, ahol az ilyen cégek súlya nagy - a feltörekvő piacok kapitalizációján belül 25 százalékos súlyt képviselnek a bányászati, vagy energetikai cégek - egyre kisebb mértékben tartják vételre érdemesnek.

A feltörekvő piacok ajánlati pontszáma még mindig magasabb a fejlett piacokénál, előbbiek 3,74-es, utóbbiak 3,68-as átlagos pontszámot kaptak az ötfokozatú skálán, azonban az, hogy a megítélésük eltérő irányba mozdult el, jelentős változásnak tekinthető. A Bloomberg elemzése felhívja a figyelmet, hogy mivel több ezer ajánlásról van szó, ezért az ajánlási pontszámok változása igen hosszú idő alatt lezajló folyamat, s csak nagyon lassan követi a piacok teljesítményét. A pontszámok abszolút értékének változása épp ezért kevésbé fontos, mint azok iránya. Az első negyedév folyamán a két típusú részvénypiac ajánlati pontszáma közötti különbség ugyan csak 8 százalékponttal csökkent, azonban ekkora változásra 2009 negyedik negyedéve óta nem volt példa, az azt követő két évben a fejlett piacok 8,6 százalékkal teljesítették felül feltörekvő piaci társaikat.

A legnagyobb felminősítési hullám a negyedévben az olasz, a svéd és a finn részvénypiacon volt mérhető a negyedév folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!