A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása során vizsgálta, hogy egy természetes személy tőzsdén kívüli (OTC) vételi ügylete kapcsán sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései - adta hírül a jegybank.

A magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében tőkepiaci megbízása révén 10 millió darab EST MEDIA részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól. A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély ugyanakkor a vételi tranzakció idején konkrét információval rendelkezett arról, hogy az EST MEDIA Nyrt. megvásárolja a Delta Systems Kft.-t. Az utóbbi tranzakcióról szóló bejelentést azután az EST MEDIA Nyrt. egy nappal később, 2019. július 30-án hozta nyilvánosságra.

Közzétételét megelőzően ez az információ árfolyam befolyásolására alkalmasnak, lényegesnek minősült, és az EST MEDIA részvényre, illetve – közvetetten – annak kibocsátójára, az EST MEDIA Nyrt.-re (mai nevén a Delta Technologies Nyrt.-re) vonatkozott. A magánszemély e többletinformáció révén úgy jutott hozzá az EST MEDIA részvényekhez – azok valós értékéhez képest töredékáron –, hogy az egyúttal a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta - írja az MNB.

58 milliós bírság

Mindezek nyomán az MNB határozatában megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését és 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos, zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély tőkepiaci ismeretekkel rendelkező személyként sértette meg a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályokat. A piacfelügyeleti eljárás során felmerült bűncselekmény gyanúja miatt a jegybank feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Korábban is szabtak ki bírságot

Az MNB 2022. február 16-án közzétett határozatában 64 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. E magánszemély – aki a jegybank mostani határozata kapcsán érintett tranzakciónál az EST MEDIA részvényeket eladó gazdasági társasággal állt kapcsolatban – bennfentes információ felhasználásával EST MEDIA részvényeket értékesített tőzsdén kívül.

Bennfentes információnak számít minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, s a MAR tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött, bennfentes kereskedelemnek minősülő ügyleteket. Ennek megállapításához csak az szükséges, hogy a bennfentes információval rendelkező személy azokat felhasználva ügyletet kössön. Sem az árfolyam elmozdulásának várható iránya, sem pedig az nem képezi tehát a tényállás részét, hogy egy befektető a konkrét információt a saját szubjektív és egyedi helyzetében, a saját rövid és hosszú távú befektetési céljai közé pontosan milyen (irányú) tőkepiaci ügyletek megkötésével látja beilleszthetőnek.

Kiegészítés a kibocsátó kérésére

A ma az MNB által bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt kirótt bírság kapcsán a Delta Technologies Nyrt. (korábban Est Media Nyrt) tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztégviselőit, dolgozóit nem érinti.

A Delta Technologies Nyrt. az EU-s és a hazai tőkepiaci előírásoknak, valamint a tőzsde előírásainak megfelelően a jogszabályok betartásával végzi tevékenységét.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!