Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hedge-fund iparág egyik ikonikus alakja, David Einhorn és cége, a Greenlight Capital összesen 7,2 millió fontnyi bírságot kénytelen fizetni a brit pénzügyi felügyelet (FSA) döntése alapján egy 2009-es tranzakció miatt. A bennfentesnek minősített ügylet során Einhorn cége, a Greenlight Capital a nyilvánosság ellőtt szerzett információt egy konferencia beszélgetés során, hogy a Punch Taverns nevű társaság nyilvános részvénykibocsátással készül tőkét emelni. A beszélgetésben a Punch menedzsmentjén kívül a Punch brókere vett részt a Bank of America Merrill Lynchnél. Az információ nyomán a Punch Taverns részvényeiből Einhorn alapja 11,65 millió darabot eladott a piacon, így részesdése a korábbi 13,3 százalékról 9 százalék alá csökkent - írta a Financial Times. A tranzakció bejelentését követően a Punch Taverns részvényei 29 százalékkal zuhantak, az eladásokkal így Einhornék összesen 5,8 millió fontnyi veszteségtől kímélték meg magukat - állítja az FSA.

Az FSA vizsgálata része annak a szélesebb körű akciónak, amelyek a brit felügyelet részéről a vállalati tranzakciókat megelőző időszak különleges árfolyammozgásaira irányul. Tanulmányuk szerint 2009-ben a például a brit részvénypiacon a vállalati felvásárlások 30 százalékánál a nyilvános információkkal és a szokásos piaci folyamatokkal nem magyarázható árfolyammozgások voltak tapasztalhatóak a tranzakciók bejelentése előtt.

A büntetés ugyanakkor rávilágít a brit és más országok tőkepiaci szabályozásai közötti különbségekre is. Einhorn ugyanis az ügyben jóhiszeműen járt el, a beszélgetés során ugyanis, mielőtt az értesülés elhangzott, figyelmeztette a Punch menedzsmentjét és a BofA Merrill brókerét, hogy nem kíván olyan információt hallani, amely bennfentesnek minősülne és ezért úgy tekinti, hogy a beszélgetésben nem is hangzik el ilyen. A Financial Times szerint az amerikai szabályozás alapján ezek után nem is lehetett volna sem a Greenlight Capitalt, sem Einhornt elmarasztalni az ügyben.

A hedge-fund vezető közleményben válaszolt az FSA eljárására. Az büntetést jogtalannak és a brit törvényekkel, valamint az FSA korábbi jogalkalmazási gyakorlatával ellentétesnek tartjuk - közölte Einhorn. Ugyanakkor ahelyett, hogy fáradtságos küzdelembe bocsátkoznánk az ügyben, úgy döntöttünk, lezártnak tekintjük azt és a munkánkra kívánunk koncentrálni. Ezzel párhuzamosan megadjuk a lehetőséget a Greenlight befektetőinek, hogy a szokásos visszahívási időszakon kívül most kivételesen március 31-ig jelezhetik, ha pénzt szeretnének kivonni az általunk kezelt alapból. Azt szeretnénk ugyanis, ha minden partnerünk elégedett lenne és fenntartások nélkül tudná a velünk meglévő üzleti kapcsolatát kezelni - írta befektetőinek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!