"A magyar hatóságok intézkedéseinek következtében a Capital Partners társaságnak jelentős vagyoni és nem vagyoni kára keletkezett és keletkezik, nemcsak a magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Erre való tekintettel megfelelő lépésekre készül, és a magyar hatóságok precedens nélküli intézkedései ügyében konkrét panasszal fog fordulni mind a külügyminisztériumhoz, mind az Európai Bizottsághoz. Belföldi jogorvoslati lehetőségek kimerítése esetén választott bírósági eljárást kezdeményezünk a Magyar Köztársaság ellen befektetés meghiúsítása miatt" - áll abban a közleményben, amely csütörtökön jelent meg a társaság honlapján.

A PSZÁF február második felében csalás gyanúja miatt azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására. Az üggyel kapcsolatban hét személyt őrizetbe vettek, s büntetőeljárást kezdeményeztek ellenük.


"2010. február 25-én hét személyt, kizárólag cseh és szlovák állampolgárokat előzetes letartóztatásba helyeztek. Ezt az intézkedést teljes mértékben aránytalannak és jogtalannak, csupán a média és a politika nyomása által motiváltnak tekintjük. Ügynökeink ugyanis soha nem kezelték a magyar ügyfeleink vagyonát, így nem tudjuk elképzelni, mi indokolhatta a letartóztatásukat és bebörtönzésüket. Úgy tűnik, egyetlen kulcsként az érintettek cseh, illetve szlovák nemzetisége szolgált" - olvasható a közleményben.


A Cseh Nemzeti Bank, amely Csehországban a banki felügyeletet is ellátja, a folyamatban lévő közigazgatási eljárásra hivatkozva nem akart nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a PSZÁF azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners társaság valamennyi magyarországi függő ügynökét.


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!