Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Bank Nyrt. szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával. Az ICSID Főtitkára a kérelmet 2020. október 16-án nyilvántartásba vette - jelentette be az OTP Bank.

A választottbírósági eljárás célja az OTP Bank Nyrt. horvátországi leánybankját ért - jelenleg 224 millió horvát kuna összegűre becsült - veszteség megtérítése. Ezt a veszteséget a horvát jogi szabályozás okozta, amely 2015-ben kötelezően előírta, hogy a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, azonban annak elsősorban tárgyalásos úton való rendezéséről, másodsorban jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le - derül ki a hétfői bejelentésből.

A bank számára Horvátország fontos befektetési célpiac, a magyar anyacég elkötelezett a horvátországi leánybankja eredményes működésében. Az OTP Bank Nyrt. az elmúlt évek folyamán, és továbbra is a kialakult vita békés rendezésére törekszik Horvátország kormányával. Ugyanakkor részvényesei, befektetői és más érintettek (stakeholderek) érdekeinek védelme a választottbírósági eljárás megindítását is szükségessé tette. A bank célja ettől függetlenül továbbra is az igényeinek tárgyalásos úton való rendezése - olvasható a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!