Bepörögtek a spekulánsok Orbánék tervére

Tíz százalék feletti pluszba lendült a két tőzsdén lévő áramszolgáltató, az Elmű és az Émász árfolyama a sajtóértesülésre, amely szerint az állam részesedést vásárolna bennük. Ajánlatra spekulálhatnak a befektetők.
Napi.hu, 2015. február 25. szerda, 12:05
Fotó: Napi.hu

Jelentősen, 10 százalék körüli mértékben drágult a Budapesti Értéktőzsdén a két még jegyzett áramszolgáltató az Elmű és az Émász árfolyama is. A lendületet egyértelműen a Világgazdaság által ma közölt értesülés adta, amely szerint az állam 49 százalékos részesedést szerezne mindkét tőzsdei társaságban, s az erről szóló bejelentés napokon belül várható. Az értesülést az Elmű-Émász szóvivője, Boross Norbert az Index kérdésére azt válaszolta: a cégnek nincs tudomása arról, hogy született volna bármilyen megállapodás a cég egy részének eladásáról. Rákérdeztek a fejlesztési minisztériumban is, ahol közölték: "sajtóértesüléseket nem kommentálnak".

A befektetők érzékenyen reagáltak a hírre, hiszen arról már korábban is érkeztek értesülések, hogy az állam szívesen megvásárolná az RWE magyarországi érdekeltségeit.

A nagy öröm oka a tőzsdén, hogy egy ilyen vásárlás, hiába csak a 49 százalékos részvénycsomagot érintené, a tőkepiaci törvény szerint vélhetően nyilvános ajánlattételi kötelezettséget róna a vásárlóra a többi részvényre is. Mivel a tőkepiaci törvény szerint nem csak az adott részvény tőzsdei átlagárfolyama, de a befolyásszerző által a részvényekért fizetett összeg, illetve a cég saját tőkéje közül a magasabb ár az irányadó a vételi ajánlatban, ezért a tőzsdei árnál jóval magasabb saját tőke érték beindította több befektető fantáziáját is. Bár a törvényből nem egyértelműen következik, hogy a nemzetközi, vagy a magyar számviteli szabályok szerinti saját tőke az irányadó, az viszont igen, hogy az utolsó féléves beszámolóban szereplő konszolidált adatot kell nézni.

Az Elműnél a féléves beszámolóban a konszolidált nemzetközi szabályok szerinti beszámolóban 156,967 milliárd forintnyi saját tőke szerepelt, ez részvényenként 25 840 forintot jelent, ami 46 százalékos felér a jelenlegi tőzsdei árfolyamhoz képest. Az Émásznál ez az összeg 68,771 milliárd forint, részvényenként 25 450 forint körüli összeget jelent. Ez persze hamarosan módosulhat, hiszen március végén tartja rendes éves közgyűlését a két cég, s az ezen elfogadandó mérlegek lehetnek egy későbbi tranzakcióban az irányadóak.

A kecsegtető hozam ellenére az ajánlatra való spekuláció más kockázatokat is hordozhat. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis meglehetősen nehéz lenne valakinek ilyen áron mindössze 49 százalékot vásárolnia a két cégből, hiszen egy ajánlat esetén, ha az ár csábító, akkor a többi részvényes jó része is valószínűleg szívesen kiszállna befektetéséből. Kérdés, hogy az állam hajlandó lenne-e extrém esetben 100 százalékig növelni tulajdonrészét, akkor is, ha ez összesen közel 225 milliárd forintjába kerülne.

Nem csak a vásárlás konstrukciója, de maga a jogi környezet is kockázatot hordozhat az ajánlatra spekuláló befektetők számára, hiszen a fenti okfejtés az ajánlattal kapcsolatban a jelenleg hatályos jogszabályok alapján igaz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mercury, 2015.02.26 13:50

@matolcsy:
"A MOL nemzetgazdasági stratégiai vállalat."

Ó de szívhez szólóan meg van magyarázva a dilettantizmus. B+ ha az édes nemzeti vállalattól 20% -al olcsóbban fogom kapni a benzint, akkor lesz alapja a nemzetieskedésnek. Addig csak egy hamis terelő duma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.02.26 13:33

@lauda: Neked kene inkabb utana nezned agyatlan nyugger. Tobbet kamatot fizet az allam az 500 MRD Ft utan, mint amennyi az osztalek.

Ennyit tudtal osszeszedni? Ennyi ertelme volt MOL reszvenyeket venni? Apple, Tesla vagy mas komolyabb cegek reszvenyeivel sokkal jobban jart volna az orszag. Osztalekot azok is fizetnek es meg a reszvenyeken is lehetett volna nyerni sokat. Mondjuk amennyit te meg a gazdaid ertenek a reszvenyekhez....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.02.26 09:27

@nemhiszem: helyesbítenék 1000 FT veszteség részvényenként
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.02.26 09:27

@lauda: dől a pénz??? eddig háromszor fizetett osztalékot, a három együtt alig érte el a 60 mrd forintot. a bukta a részvényvásárláson közel 300 milliárdos. ez neked dől a lé? :)

a tavalyi eredmény amúgy 1000 ft részvényenként. ez nem sok osztalékot fog eredményezni, hacsak nem az eredménytartalékból fizet. de ha abból fizet az jelzés a piacnak - nem akar akvizíciót = nincs növekedés = nem lesz árfolyamemelkedés se tartósan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.26 08:23

Kérdezzünk meg egy budacash brókert mennyit ér a MOL.
Aki a részvényárfolyama alapján ítél meg egy ekkora céget az olvasgasson még több napi.hu-t.
A MOL nemzetgazdasági stratégiai vállalat.
Az OMV, Shell, Gazprom ha tehetné most megvenné kilóra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html