Több, mint háromszorosára ugrott az Eastman Kodak részvények árfolyama két nappal ezelőtt a hírre, hogy saját kriptodeviza bevezetésén fáradozik a cég. A drágulásban azonban a szaksajtó szerint az is szerepet játszhatott, hogy bérelhető bitcoin bányákat tervez munkába állítani a társaság.

A BBC tudósítása szerint a társaság a Los Angelesben megrendezett CES kiállításon mutatta be termékét, a Kodak Kashminer névre keresztelt bitcoin bányát. A tervek szerint a cég New York állambeli Rochesterben lesznek a bányák csatasorba állítva. A fogyasztó a CNBC tudósítása szerint két évre 3400 dollárért bérelhet egy bányát (egy nagyjából egy aktatáska méretű berendezést- amely havonta 375 dollárnyi hasznot hoz üzemeltetőjének, két év alatt 9000 dollárt. A hasznon a bérleti díjon felül megosztozik a Kodak a bérlővel.

A cég tervei szerint a bitcoin-bányászat rendkívül energiaigényes folyamatához a Kodak házon belüli, saját erőművének felesleges kapacitásait használnák fel.

A CNBC tudósítása ugyanakkor óvatosságra inti a befektetőket a bitcoin-bányák bérlésével kapcsolatban. Szerintük ugyanis a cég által várt havi 375 dolláros haszon akár csökkenhet is, ahogy ugyanis egyre többen állnak rá a bitcoin-bányászatra, annak haszonkulcsa csökkenhet (hacsak nem folytatódik a hihetetlen bitcoin-áramelkedés).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!