Berlusconi az USA-t is kiütötte

Rossz napjuk volt a tengerentúli tőzsdéknek.
NAPI, MTI-Eco, 2013. február 25. hétfő, 22:24
Fotó: Napi.hu

Az olasz választások körüli bizonytalanságok, illetve az egyre közeledő határidő, amíg meg kell állapodniuk az amerikai honatyáknak a megszorítások elcsúsztatásáról, borús hangulatot kölcsönzött a kereskedésnek a hét első napján. Ennek következtében a főbb tengerentúli tőzsdék mindegyike mínuszban zárt: a Nasdaq 1,4, a Dow Jones ipari átlaga 1,6, az S&P-500 pedig 1,8 százalékot vesztett értékéből hétfőn.

Obama is aggódik

Munkahelyek megszűnésével jár a szövetségi államokban, ha március 1-jén életbe lépnek az automatikus költségvetési megszigorítások - jelentette ki a kormányzók előtt hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki egyúttal arra biztatta hallgatóságát, hogy gyakoroljanak nyomást államuk szövetségi képviselőire és szenátoraira a megegyezés érdekében. Obama a kormányzókkal a Fehér Házban tartott éves találkozóján megismételte, hogy a kompromisszum híján pénteken életbe lépő, 85 milliárd dolláros kényszerű csökkentés le fogja lassítani a gazdaságot. A tanácskozást megelőzően, a hét végén a kormány államokra lebontva ismertette, hogy milyen következményekkel járnak majd a megszorítások.
A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani. A költségcsökkentés terhének több mint felét a Pentagon lesz kénytelen elviselni, a fennmaradó rész a többi kormányhivatal között oszlik majd el.

A potenciálisan négy nap múlva életbe lépő automatikus megszorításokat 2011-ben ösztönző céllal fogadták el pártok, abban a reményben, hogy a fűnyíróelv érvényesítése helyett végül sikerül majd megállapodniuk a szelektív deficitcsökkentésről. A patthelyzet oka, hogy Obama ragaszkodik a hiány "kiegyensúlyozott", az adóemelés és a kiadások egyidejű visszafogása általi csökkentéséhez, a republikánusok pedig nem hajlandók adóemelésre.

Az automatikus költségvetési lefaragásokkal kapcsolatban megkezdődött kölcsönös vádaskodások közepette Bob Woodward - a Watergate-botrány egyik kirobbantója - a The Washington Postban megjelent publicisztikájában rámutatott, hogy az automatikus költségvetés-csökkentés gondolatát másfél évvel ezelőtt nem a republikánusok vetették fel, hanem Jack Lew, a Fehér Ház akkori költségvetési igazgatója, jelenlegi pénzügyminiszter-jelölt. Az elképzelés a technikai csőddel fenyegető adósságplafon-emelési tárgyalások során született, és azt Obama elnök is jóváhagyta.

A cél az volt, hogy a fenyegető, szinte válogatás nélkül végrehajtandó költségcsökkentés megegyezésre ösztönözze a törvényhozás tagjait. A The Washington Post hétfői beszámolója szerint azonban a demokraták túlbecsülték a republikánusoknak a katonai programokhoz való ragaszkodását. A Fehér Házat és a kongresszus kormánypárti honatyáit meglepte, hogy az ellenzéki politikusok akár még a Pentagont érintő, nagyobb mértékű megszorítás árán is el akarják érni a kormányzati kiadások csökkentését.

Kormánypárti vélekedések szerint nem azt kell hibáztatni, aki kitalálta az automatikus megszorításokat, hanem azt, aki nem kívánja elkerülni őket, akár a köz rovására is. Jack Lew pénzügyminiszteri jelöléséről a tervek szerint kedden szavaz majd a szenátus.

A The Wall Street Journal hétfőn arról írt, hogy a pártok kongresszusi vezető megkezdték a tapogatózást az automatikus költségvetési lefaragásokat követő újabb potenciális válsággal kapcsolatban. A törvényhozásnak ugyanis legkésőbb március 27-ig el kell fogadnia egy úgynevezett folytatási határozatot, amellyel szeptemberig meghosszabbítják a kormányzati kiadások jóváhagyását. Ennek elmaradása esetén több kormányzati hivatal és szolgáltatás lebénulhat majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK