Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz választások körüli bizonytalanságok, illetve az egyre közeledő határidő, amíg meg kell állapodniuk az amerikai honatyáknak a megszorítások elcsúsztatásáról, borús hangulatot kölcsönzött a kereskedésnek a hét első napján. Ennek következtében a főbb tengerentúli tőzsdék mindegyike mínuszban zárt: a Nasdaq 1,4, a Dow Jones ipari átlaga 1,6, az S&P-500 pedig 1,8 százalékot vesztett értékéből hétfőn.

Obama is aggódik

Munkahelyek megszűnésével jár a szövetségi államokban, ha március 1-jén életbe lépnek az automatikus költségvetési megszigorítások - jelentette ki a kormányzók előtt hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki egyúttal arra biztatta hallgatóságát, hogy gyakoroljanak nyomást államuk szövetségi képviselőire és szenátoraira a megegyezés érdekében. Obama a kormányzókkal a Fehér Házban tartott éves találkozóján megismételte, hogy a kompromisszum híján pénteken életbe lépő, 85 milliárd dolláros kényszerű csökkentés le fogja lassítani a gazdaságot. A tanácskozást megelőzően, a hét végén a kormány államokra lebontva ismertette, hogy milyen következményekkel járnak majd a megszorítások.
A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani. A költségcsökkentés terhének több mint felét a Pentagon lesz kénytelen elviselni, a fennmaradó rész a többi kormányhivatal között oszlik majd el.

A potenciálisan négy nap múlva életbe lépő automatikus megszorításokat 2011-ben ösztönző céllal fogadták el pártok, abban a reményben, hogy a fűnyíróelv érvényesítése helyett végül sikerül majd megállapodniuk a szelektív deficitcsökkentésről. A patthelyzet oka, hogy Obama ragaszkodik a hiány "kiegyensúlyozott", az adóemelés és a kiadások egyidejű visszafogása általi csökkentéséhez, a republikánusok pedig nem hajlandók adóemelésre.

Az automatikus költségvetési lefaragásokkal kapcsolatban megkezdődött kölcsönös vádaskodások közepette Bob Woodward - a Watergate-botrány egyik kirobbantója - a The Washington Postban megjelent publicisztikájában rámutatott, hogy az automatikus költségvetés-csökkentés gondolatát másfél évvel ezelőtt nem a republikánusok vetették fel, hanem Jack Lew, a Fehér Ház akkori költségvetési igazgatója, jelenlegi pénzügyminiszter-jelölt. Az elképzelés a technikai csőddel fenyegető adósságplafon-emelési tárgyalások során született, és azt Obama elnök is jóváhagyta.

A cél az volt, hogy a fenyegető, szinte válogatás nélkül végrehajtandó költségcsökkentés megegyezésre ösztönözze a törvényhozás tagjait. A The Washington Post hétfői beszámolója szerint azonban a demokraták túlbecsülték a republikánusoknak a katonai programokhoz való ragaszkodását. A Fehér Házat és a kongresszus kormánypárti honatyáit meglepte, hogy az ellenzéki politikusok akár még a Pentagont érintő, nagyobb mértékű megszorítás árán is el akarják érni a kormányzati kiadások csökkentését.

Kormánypárti vélekedések szerint nem azt kell hibáztatni, aki kitalálta az automatikus megszorításokat, hanem azt, aki nem kívánja elkerülni őket, akár a köz rovására is. Jack Lew pénzügyminiszteri jelöléséről a tervek szerint kedden szavaz majd a szenátus.

A The Wall Street Journal hétfőn arról írt, hogy a pártok kongresszusi vezető megkezdték a tapogatózást az automatikus költségvetési lefaragásokat követő újabb potenciális válsággal kapcsolatban. A törvényhozásnak ugyanis legkésőbb március 27-ig el kell fogadnia egy úgynevezett folytatási határozatot, amellyel szeptemberig meghosszabbítják a kormányzati kiadások jóváhagyását. Ennek elmaradása esetén több kormányzati hivatal és szolgáltatás lebénulhat majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!