Bernanke lehűtötte a kedélyeket

Egész nap pluszban voltak az európai piacok, sőt New York is szépen kezdett, ekkor jött Fed Bernanke a maga óvatos pesszimizmusával, amely azonnal lehűtötte a kedélyeket.
NAPI, 2012. február 29. szerda, 18:25
Fotó: Napi.hu

A Fed nyíltpiaci bizottságának elnöke az amerikai képviselőház egyik bizottságában tartotta meg féléves beszámolóját. Bernanke szavai szerint az amerikai foglakoztatási adatok korántsem támasztják alá azt a vélekedést, hogy minden rendbe lenne az amerikai gazdasággal. Az elnök a kockázati tényezők között említette az ingatlanpiaci problémákat, a benzinárak emelkedését, az európai adósságválságot, a fogyasztásra ható fundamentumok gyengeségét, és a kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot.

Ezek a kijelentések alaposan elintézte a piacokat: a Dax 0,5 százalékos veszteséggel 6853,5 ponton zárt. A FTSE 1,03 százalékos esés után 5867 ponton állt meg míg Párizsban a CAC-40 úszta meg a legkisebb veszteséggel: 0,4 százalékos csökkenés után 3450 ponton zárt. Párizsban legnagyobb veszteséget a Peugeot produkálta 2,11 százalékkal, de a nyomában loholt az építőiparban érdekelt Bouygues is 2,09 százalékkal. A Peugeot-t követte a Renault is 0,85 százalékos veszteséggel. A párizsi nyertesek között 1,13 százalékos növekedéssel található az Accor szállodalánc, de ezt is maga mögé utasította a Credit Agricole, amely 2,23 százalékos nyereséget produkált napon belül.

Frankfurtban a nap nyertese a Commerzbank volta maga 1,56 százalékos növekedésével, a dobogó második helyére a Lufthansa került ugyanekkora nyereséggel A legnagyobb vesztes maga a Deutsche Börse volt 1,69 százalékos mínusszal. Az autóipar is veszteséggel zárt: a BMW 0,45, a Daimler 1,44 mínuszt produkált. Londonban a Vodafone 1,74 százalékkal esett, de a nagy vesztes a Essar Energy volt a maga 7,5 százalékos veszteségével, miután a a cég minősítését a Credit Suisse semlegesről eladásra rontotta az ajánlását.

New Yorkban este hat után az indexek alulról súrolták a nullát, a Dow 0,0,, a Nasdaq 0,06, az S&P pedig 0,04 százalékos "veszteségben" volt, vagyis kezdték összeszedni magukat az indexek a Bernanke beszéd után. Az arany ára 3,3 százalékot esett, így az 1730 dollár volt, míg az olaj 57 centtel 105,98 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2012.03.01 08:25

Nem a témához szól, de nem lehetne a cikkeket, megírás után még egyszer leellenőrizni? Annyira zavaróak tudnak lenni a nyelvtani hibák, pl. többes számmal kezdek vmit majd egyes számban folytatom...ld ebben a cikkben is: "Ezek a kijelentések alaposan elintézte a piacokat: a Dax 0,5 százalékos veszteséggel 6853,5 ponton zárt. A FTSE 1,03 százalékos esés után 5867 ponton állt meg míg Párizsban a CAC-40 úszta meg a legkisebb veszteséggel..." szinte minden nap, és van úgy, hogy egy cikkben többször is vannak ilyen hibák....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.02.29 19:25

Káosz, kezdődő zuhanás-forintgyengülés-dollárerősödés illatát érzem a levegőben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html