Bernanke segített Európának kimászni a gödörből

Jelentős erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a vezető nyugat-európai részvényindexek miután a Fed elnöke ismét hitet tett a kötvényvásárlás fenntartása mellett.
Beke Károly, 2013. február 27. szerda, 18:15
Fotó: Napi.hu

Enyhe emelkedéssel kezdtek reggel az európai tőzsdék a keddi nagy zuhanás után, holott az olasz politikai helyzet továbbra is bizonytalan. Délutánra aztán komolyra híztak a pluszok miután Ben Bernanke második meghallgatásán is megerősítette, hogy a Fed fenntartja kötvényvásárlási programját.

Végül a frankfurti DAX index bő egy százalékos erősödés után 7676 ponton fejezte be a napot, míg a londoni FTSE 0,9 százalékkal kapaszkodott feljebb. A párizsi CAC-40 a kereskedés legvégére 1,9 százalékot javított. Az eurózóna perifériáján a milánói tőzsde 1,8 százalékkal emelkedett, a spanyol piac pedig 2 százalékkal zárt keddi értéke felett.

A részvények közül a francia Bouyguges teljesítményét érdemes kiemelni, a cég a kedvező negyedik negyedéves eredmény közlése után 11,2 százalékos szárnyalást mutatott. A francia piacot segítette az EADS 7,3 százalékos ugrása is, melyet szintén a kedvező eredmények fűtöttek. A keddi nap vesztesei a bankok voltak, melyek szerdán korrigáltak, a BNP Paribas például 1,6 százalékkal erősödött, míg az Intesa Sanpaolo 1,9 százalékkal drágult.

A vezető amerikai piacok is begyújtották a rakétákat miután enyhültek a Fed szigorításával kapcsolatos félelmek. Lapzártánkkor a Dow Jones index 0,8 százalékos pluszban állt, az S&P 500 0,9 százalékos emelkedést mutatott, míg a Nasdaq egy százalékkal volt keddi záróértéke felett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK