BUX
39006

Berobbant a tőzsdére a kárpótlási alap

A bukaresti értéktőzsdén (BVB) a ma debütáló kárpótlási alap (Fondul Proprietatea FP) papírjai tíz perc alatt 7,3 millió eurós forgalmat generáltak, annyit mint az összes papír egy átlagos nap alatt.

Túrós-Bense Levente, 2011. január 25. kedd, 10:36

A tőzsdenyitást első perceiben 423 millió FP-papírt kínáltak eladásra 0,5-2 lejes áron, a vásárlói oldalon azonban mindösszesen 88,6 millió opciót jegyeztek 0,4 és 1,2 lej közötti áron. A kereskedés első fél órájában közel 70 millió papír cserélt gazdát, 0,62 lejes átlagáron. A több mint 1100 kötés értéke meghaladta a 11 millió eurót.

A FP részvények pillanatnyi ára nem lényeges, a tőzsdei jelenlét a fontos - kommentálta az első percek eseményeit Greg Konieczny, az alapot adminisztráló Franklin Templeton vezetője. A jelenlegi átlagárat figyelembe véve az alap kapitalizációja meghaladja a kétmilliárd eurót.

A Proprietatea alapot 2005-ben azzal a céllal hozták létre, hogy kárpótolják azokat a személyeket, akiknek ingatlanjait a szocializmus időszaka alatt államosították, ám a vagyontárgy visszaadása már nem lehetséges.

Mára az alap már 82 vállalatban bír részesedéssel, becsült vagyona meghaladja a 3,5 milliárd eurót.

A BVB vezetése jelentős likviditás-növekedést vár az FP bevezetésétől, Stere Farmache a BVB elnöke szerint a következő időszakban több IPO-ra is számítani lehet, annál is inkább mivel az FP érdekeltségébe tartozó vállalatok közül mindössze 29 cég papírjait jegyzik a tőzsdén.

Az FP többségi tulajdonosa a román állam, 39 százalékos részesedéssel, a fennmaradó részvénypaketten közel 5300 magánszemély és több intézményi befektető osztozik.