Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank korábbi elnöke, Janet Yallen szerint az egyre nagyobb jövedelmi, vagyoni és társadalmi különbségek egyre extrémebb módon jelentenek kockázatot az Egyesült Államok gazdaságára, amely amúgy kitűnő formában van. A Federal Reserve korábbi elnöke a World Economic Forumon mondta el a véleményét, amely szerint a következő egy évben nem várható recesszió a globális gazdaságban és az Egyesült Államokban, azonban ennek kockázata a szokásosnál jelenleg nagyobb.

A problémát szerinte az jelenti, hogy ha valóban bekövetkezne egy gazdasági lassulás, akkor a Fednek az idei három kamatvágást követően már nem sok eszköz állna a rendelkezésére a gazdaság élénkítése érdekében. Ez okot adhat az aggodalomra - írja a CNBC. Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai gazdaság ugyan növekedett az elmúlt 10 év folyamán, azonban ennek előnyeit elsősorban a magasabb keresetűek és azok élvezhették, akik valamilyen, középiskolai szintnél magasabb fokú végzettséggel rendelkeztek. A jegybank erőfeszítései ellenére megfigyelhető egy olyan kedvezőtlen irányba mutató trend, amely szerint az amerikai munkavállalók egy nagyon jelentős része úgy érzi, nem jut előbbre, s ez igaz is - mondta a volt elnök.

Ez egy nagyon súlyos közgazdasági és szociális probléma, hiszen azt jelenti, a gazdasági rendszer növekedéséből nem részesülnek szélesebb rétegek. Ez azt az érzést kelti az emberekben, hogy a gazdaság nem értük működik, s ez a szociális elégedetlenség érzetét kelti, amely nagyon komolyan képes rombolni. Ezen ráadásul egy cseppet sem segített a Donald Trump elnök által kirobbantott kereskedelmi háború, sőt, az csak rontott a helyzeten.

Az elmúlt másfél évben folyó kereskedelmi háborúban az Egyesült Államok és Kína sok milliárd dollár értékben vetettek ki vámokat egymás termékeire. A Trump által indított háborúban az Egyesült Államok arra törekszik, hogy igazságosabban versenyezzenek az amerikai áruk a világpiacon, s megszűnjön a technológiák és intellektuális javak szerintük kínaiak által történő jogosulatlan használata.

- Én nem látom azt, hogy előrelépés történt volna ezen területek bármelyikén is - mondta Yellen a protekcionista kereskedelmi intézkedésekről. A büntetővámok azonban eközben az amerikai fogyasztókat és cégeket terhelő extra adóknak tekinthetők. Ezek az intézkedések nehezebbé és drágábbá teszik az üzleti tevékenységet a cégek számára, megnehezítik a költségek kordában tartását és a fogyasztóknak végül magasabb árakat kell fizetniük.

Az elnök eközben elismerte, hogy az amerikaiakra nehezedő terhek egy részéért a Fed is okolható, többek között az általa teremtett alacsony kamatkörnyezet miatt. Elmondta, elnöksége alatt számos panaszos hangú levelet kapott olyanoktól, akik megpróbáltak takarékoskodni nyugdíjas korukra, azonban az alacsony kamatok miatt ez egyre nehezebbé vált. A Yellen által vezetett Fed szinte végig kitartott a zéró közeli kamatszint mellett, amelyet még a pénzügyi válság idején regnáló Bernanke-érából örökölt. Elnöksége alatt mindössze kétszer emelt kamatot a jegybank, s ekkor kezdte meg gigászi mérlegfőösszegének leépítését, amely a válságból való kilábalás érdekében hozott intézkedések miatt dagadt hatalmasra.

A leginkább felkavaró megjegyzések azoké az embereké voltak, akik azt mondták: Egész életemben a szabályok szerint játszottam, megtakarítottam a nyugdíjamra, van pénzem a bankban, és tudja, nem kapok érte semmit - emlékezett vissza Yellen, s elismerte, a rendszer tényleg a megtakarítókat büntette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!