Alig kezdett el gyorsulni, máris a lassulás jeleit mutatja az eurózóna gazdasága, de igaz ez a globális gazdaságra is. Ennek eredményeként ismét esni kezdett a biztonságos menedéknek számító német államkötvények hozama, a 10 éves Bundoké 2016 óta első ízben visszacsúszott a negatív tartományba.

Pedig az irányadó német 10 éves papír tavaly ősszel már fél százalék feletti hozammal forgott, ahogy a befektetők elkezdtek az ECB kvantitatív programjának lezárására és az esetleges kamatemelésekre felkészülni - írja a Financial Times. A rövidebb lejáratú német állampapírok már egy ideje szintén negatív hozam mellett cserélnek gazdát, azonban a lap által megkérdezett elemzők szerint a 10 évesnél bekövetkezett változás jelentősége nagyobb.

Ez azt jelenti egyébként, hogy aki megveszi most ilyen árfolyamok mellett a 10 éves német államkötvényt és lejáratig megtartja azokat, akkor az a futamidő végén kevesebb pénzt kap majd vissza, mint amennyit most fizet a papírokért.

Első ránézésre értelmetlennek tűnik negatív hozam mellett kötvényt vásárolni, s logikusan a befektetők, piaci szereplők két csoportja vág csak bele ilyen garantáltan rossznak tűnő üzletbe. Az egyik azoké, akiknek bizonyos előírások miatt kötelező tartaniuk ilyen papírokból, tehát venniük kell, lehetnek ezek biztosítók, bankok, alapok, nyugdíjalapok. A másik csoport azon spekulánsoké, akik arra számítanak, hogy a hozamok tovább esnek, tehát hiába a negatív hozam, az még inkább a negatív tartományba csúszik majd.

A mostani hozamesést az váltotta ki, hogy rosszabb lett a vártnál a német és a francia feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is. A hozamesést a héten táplálta a brexit körüli bizonytalanság és az amerikai Fed szerdai közlése is, amely szerint idén már nem tervezi növelni a kamatokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!