Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyugat-Európában a nap elején negatív korrekció volt a tőzsdéken, de a legtöbb mutató pozitív tartományba tudott kerülni a kereskedés végére. A BUX némileg mérséklődött, jelentősebb árfolyamcsökkenés az OTP-nél volt látható, ami főleg annak tudható be, hogy az elmúlt időszak komoly árfolyam-emelkedését követően a befektetők profitot realizáltak - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek.

A Richter emelkedni tudott, a Mol árfolyama kicsit mérséklődött, a Magyar Telekom kereskedése pedig a nap nagy részében fel volt függesztve a részvény-visszavásárlási aukció miatt, a kereskedés délután fél ötkor újraindult - tette hozzá az elemző.

A Magyar Telekom a csütörtöki részvény-visszavásárlási aukcióján a korábban bejelentett maximális 5,2 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat, a beérkezett ajánlatok összértéke a bejelentett maximális érték közel négyszeresét tette ki. A társaság 13 146 399 darab Magyar Telekom törzsrészvényt vásárolt vissza 396,59 forint darabonkénti átlagáron, az elfogadott legmagasabb árszint részvényenként 400 forint volt.

Varga Zoltán kitért arra, hogy délelőtt közzétette a Magyar Nemzeti Bank az új Inflációs jelentését, amelyben részletezték a kedden már közölt előrejelzéseket. A forint a nap nagy részében gyengülést mutatott, kora délután némi korrekció alakult ki, de továbbra is inkább forintgyengülés várható a következő napokban, ami nagyrészt a jegybank keddi kamatvágásának tudható be - tette hozzá a szakértő.

A Mol árfolyama 9 forinttal, 0,47 százalékkal 1903 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 190 forinttal, 1,64 százalékkal 11 430 forintra esett, forgalmuk 9,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,02 százalékkal 390 forintra gyengült, forgalma 78,9 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 70 forinttal, 1,04 százalékkal 6820 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3463,50 ponton zárt csütörtökön, ez 7,05 pontos, 0,20 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak a nyugat-európai indexek

Emelkedéssel zártak csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdék, dacára a világgazdaság teljesítményének csökkenését és a koronavírusos fertőzöttek számának újabb emelkedését övező aggodalmaknak - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,38 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,69 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,97 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,37 százalékkal, Madridban pedig 1,04 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,72 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,80 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,71 százalékos pluszban zárt.

A befektetők továbbra is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, szerdán közzétett világgazdasági előrejelzését ízlelgetik. Az IMF immár arra számít, hogy idén 4,9 százalékkal csökken a világgazdaság teljesítménye, jövőre viszont 5,4 százalékkal növekedhet. Áprilisban még az idei évre 3 százalékos visszaesést, a jövő évre pedig 5,8 százalékos növekedést prognosztizáltak a valutaalap elemzői.

A vállalatok közül a Lufthansa német légiközlekedési vállalat 7,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, miután a legnagyobb részvényes Heinz Hermann Thiele feladta ellenkezését és megszavazta a kormánnyal kidolgozott mentőcsomagot. A részvényesek közgyűlése végül 98 százalékos többséggel fogadta el a javaslatot.

A könyvelési botrányba keveredett, fizetési szolgáltatásokat bonyolító német Wirecard AG 71,28 százalékos mínuszban, 3,53 eurós árfolyamon zárt, miután a cég igazgatótanácsa bejelentette, hogy csődeljárást kérelmez az illetékes müncheni cégbíróságon. A múlt hét csütörtökén, a botrány kitörése előtt a részvény árfolyama még kevéssel 100 euró felett állt.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,30 százalékos, az S&P 500-as index 0,28 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,13 százalékos mínuszban állt. A nagybankok 2-3 százalékos pluszban forogtak, miután az amerikai betétbiztosító társaság bejelentette, hogy lazítják a pénzintézetek működését megszigorító Volcker-szabályt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,12 százalékos pluszban, 40,36 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 0,11 százalékos nyereségben, 38,05 dolláron forgott kora este, fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,16 százalékkal, 1758,45 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,43 százalékkal 1767,45 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1212 dollárt adtak, 0,34 százalékkal gyengült az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!