A részvénypiac heti forgalma 85,40 milliárd forint volt az előző heti 87,74 milliárd forint után.

A héten hullámzó teljesítményt nyújtott a BUX. Hétfőn a nyitás utáni kisebb lefordulást markáns emelkedés követte, amit a járvány terjedésének csökkenéséről szóló pozitív hírek váltottak ki. A növekedés egészen kedd délelőttig tartott, amikor átlépte a 34 ezer pontot a részvényindex értéke. Onnan fokozatos gyengülés volt megfigyelhető egészen péntekig - írta az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött elemzésében.

Az euró/forint és dollár/forint árfolyam szerdán új történelmi mélypontot ért el, előbbinél átlépve a 369-es, utóbbinál a 337-es jegyzési szintet, egy szerdai jegybanki bejelentés azonban visszaerősítette a hazai fizetőeszközt.

Az MNB új, egyhetes betéti eszközt vezetett be a likviditási anomáliák csökkentésére, aminek az első tenderét csütörtökön tartották. Az új eszköz keretén belül a bankok alapkamaton, 0,9 százalékon helyezhetnek el betéteket, miközben az egynapos betéti eszköz kamatszintje továbbra is -0,05 százalékon marad, így nagy valószínűséggel elsőként onnan áramlik át a likviditás. A kamatszint jelentős növelésével kvázi monetáris szigorítást hajtott végre az MNB. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag megszűnt a kamatfolyosó Magyarországon, hiszen mind a most bevezetett betéti, mind a hitelkamat szintje megegyezik az alapkamattal. Az új eszközben elhelyezhető likviditás ugyanakkor nem korlátlan, minden héten tendert tartanak.

A Fitch negatívra rontotta a régiós bankok kilátásait, további leminősítések jöhetnek. A gazdasági visszaesés következtében lassulhat a hitelezési dinamika, nőhetnek a kockázati költségek, és a kamatvágások nyomán csökkenő kamatmarzsok miatt várhatóan romlik a bankok megítélése.

Az OTP célárfolyamát a Goldman Sachs elemzője 12 200 forintra csökkentette a korábbi 17 500 forintról, továbbra is vételi ajánlás mellett. Az elemző a régió többi bankjának célárfolyamát is visszavágta. Az OTP folytatta részvény-visszavásárlási programját, sajátrészvény állománya 1 818 032 darabra emelkedett.

A Mol 12 hónapos célárfolyamát a Goldman Sachs elemzője 2200 forintra mérsékelte a korábbi 3400 forintról, és semleges ajánlást fogalmazott meg a korábbi vételi javaslattal szemben. A csökkenő olajár kedvezett a Mol finomítói árrésének, a szerdán közzétett adatok szerint a márciusi finomítói marzs a februári és januári hordónkénti 4,8 dollárról 9,3 dollárra emelkedett. A csökkenő olajár jellemzően kedvez a finomítói marzsnak, továbbá az Ural-Brent különbözet alakulása is támogatta a marzsokat.

A Richter nőgyógyászati portfóliója új termékkel bővül, ugyanis megállapodást kötött a svájci Myovant innovatív készítményeket fejlesztő egészségipari vállalattal, amelynek értelmében a Richter forgalmazhatja a méhmióma és endometriózis kezelését célzó relugolix kombinációs tablettát Európa, a FÁK, Latin-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland területén. Cserébe a Richter szerződéskötéskor legfeljebb 80 millió dollár mérföldkőbevételt fizet, majd értékesítési szintekhez kötve további legfeljebb 107,5 millió dollár royalty megfizetésére lehet köteles a jövőben.

A héten az OTP-részvények ára 3,09 százalékkal csökkent, pénteken 9100 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 41,1 milliárd forintot.

A Richter 4,91 százalékkal erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 6085 forinton zárt, heti forgalma 18,14 milliárd forint volt.

A Mol ára stagnált a héten, pénteken 1885 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 12,32 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama 1,14 százalékkal nőtt, pénteki záróára 355 forint volt, heti forgalma közel 1,26 milliárd forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2922,78 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 205,59 ponttal, 7,57 százalékkal magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!