A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 159,45 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 41 075,87 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A szerdai kereskedéshez képest mérsékelten emelkedtek az európai piacok, amelyre még mindig az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval és a globális növekedéssel kapcsolatos félelmek vannak hatással - mondta Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. Ezzel párhuzamosan emelkedett a magyar tőzsde is.

A Richter kivételével valamennyi papír erősödött, a Mol teljesített a legjobban. A Magyar Telekom érdemi mozgást nem mutat, mióta csökkent osztalékszelvénye. Az OTP lendülete a csütörtöki kereskedésben is kitartott, ellenállása 12 500 forint körül lehet. A Richter csökkenését pedig azzal magyarázta az elemző, hogy kedden a gyógyszergyártó pozitív hírt kapott az Egyesült Államokból, az ott már nagy sikernek örvendő antipszichotikumát újabb indikációra terjesztette ki az ottani gyógyszerfelügyelet, és azóta az árfolyam nem tudott 5300 forint felé emelkedni.

A Mol 36 forinttal, 1,11 százalékkal 3280 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 30 forinttal, 0,25 százalékkal 12 270 forintra nőtt, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,24 százalékkal 414 forintra emelkedett, forgalma 220,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,19 százalékkal 5230 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4227,66 ponton zárt csütörtökön, ez 5,40 pontos, 0,13 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, de továbbra is jó úton haladnak afelé, hogy a májust az idei év legnagyobb havi veszteségével zárják az amerikai-kínai kereskedelmi háború folyamatos éleződésének közepette - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,46 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,54 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,51 százalékos pluszban zárt. Milánóban - egyedüli kivételként - 0,26 százalékkal csökkent, Madridban viszont 0,85 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,42 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,35 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,56 százalékkal nőtt.

A nap nyertese a médiaszektor volt, 1,8 százalékkal emelkedett alindexe.

Az Axel Springer németországi központú médiakonszern 22,06 százalékkal drágult arra a hírre, hogy a KKR amerikai befektetési cég stratégiai befektetőként részesedést szerezne benne.

Az Elekta, sugársebészeti eszközöket gyártó svéd vállalat 18,81 százalékos pluszban zárt erős gyorsjelentésének köszönhetően.

Az Ambu, orvosi elektronikus felszereléseket és eszközöket gyártó dán vállalat árfolyama viszont 6,2 százalékkal csökkent, a lejtmenet hátterében továbbra is az áll, hogy a cég vezérigazgatója május 15-én lemondott.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,12 százalékos, az S&P 500-as index 0,16 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,26 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára esik. Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,30 százalékos mínuszban, 66,31 dolláron, míg a WTI a júniusi határidős kifutásban 1,53 százalékos veszteségben, 57,91 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor. Az olajárak azután váltottak jelentős mínuszokra, hogy az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szokásos heti jelentésében arról számolt be, hogy a kereskedelmi olajtartalékok a vártnál jóval kevésbé, mindössze 282 ezer hordóval csökkentek, a benzintartalékok pedig jóval nagyobb mértékben, 2,2 millió hordóval nőttek.

A New York-i árupiac határidős jegyzésében az arany unciánkénti ára 0,41 százalékkal, 1286,20 dollárra kúszott fel.

Egy euróért 1,1138 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,08 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!