A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 2353,69 ponttal, 5,70 százalékkal csökkenve 38 950,67 ponton zárt a héten. A pünkösd miatt csak négy kereskedési napot tartott a BÉT, de a forgalom csökkenése ezzel együtt is jelentős: 99,989 milliárd forintról 40,280 milliárd forintra mérséklődött.

A vezető részvények szintén nagyot gyengültek. A BÉT a hét első kereskedési napját is jelentős csökkenéssel kezdte, de a BUX még 40 ezer pont fölött maradt. A visszaesést részben a különadó részleteinek megjelenése okozhatta. Szerdán, ha gyengén is, de átmenetileg még emelkedett a tőzsdeindex, csütörtökön viszont 40 ezer pont alá került, pénteken pedig újabb jelentős esés következett.

Az Equilor Befektetési Zrt. főképp a kedvezőtlen nemzetközi hangulattal magyarázta a BUX csökkenését. A héten másutt is gyengén teljesítettek a részvénypiacok a kedvezőtlen hírek miatt, az infláció mindenütt rendkívül magas. A hét második felében a vártnál is nagyobb mértékű amerikai pénzromlás miatt aggódtak a befektetők, és azt sem fogadták jól, hogy az Európai Központi Bank újabb szigorításokat jelentett be - tették hozzá.

Mindenki szűkölt

A legnagyobb mértékben, 8,79 százalékkal a Richter gyengült. A csökkenés 655 forintos változást jelent, a záró árfolyam 6800 forint volt. A Mol 6,33 százalékos gyengüléssel 2662 forintig jutott pénteken, a heti árfolyamváltozás 180 forint.

Az OTP-részvények 5,93 százalékkal, 552 forinttal érnek kevesebbet, 8762 forinton fejezték be a hetet. A Magyar Telekom 5,17 százalékkal, 19,5 forinttal gyengült, a pénteki zárásig 358 forintra csökkent az árfolyama.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,13 százalékkal, 84,20 ponttal esett vissza, a hetet 3866,89 ponton fejezte be.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!