A gyenge forint mellett a tőzsde is gyengén teljesített

Kedd után szerdán is mínuszban zárt a BÉT, ma azonban - az elmúlt időszakhoz képest - alacsony volt a részvényforgalom is.
Domokos Erika, 2019. november 27. szerda, 19:13
Fotó: Getty Images

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 182,27 pontos, 0,42 százalékos csökkenéssel, 43 599,69 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,9 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A nemzetközi hangulat továbbra is alapvetően pozitív. Az európai piacok emelkedtek, miután Donald Trump amerikai elnök megint jelezte, hogy szerinte csak az utolsó simítások hiányoznak az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodáshoz - mondta Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője az MTI-nek. Az amerikai piacok csütörtökön zárva lesznek a Hálaadás napja miatt, pénteken pedig a Black Friday miatt rövidített nap lesz, ami pozitívan hathat az európai börzékre.

Arról, hogy a magyar piac az előző naphoz hasonlóan csökkent, a szakértő azt mondta, a keddi esést még rá lehetett fogni az MSCI átsúlyozásra, ami miatt elsősorban a Mol és a Richter esett. Szerdán azonban tovább csökkent a magyar börze, az elmúlt időszakhoz képest viszonylag alacsony forgalom mellett.

A Richter ára a bejelentett jó hír (a társaság licencpartnere, a Mochida Pharmaceutical bevezette a japán piacra a Richter bioszimiláris teriparatride készítményét) ellenére tovább csökkent. A vezető üzletkötő úgy vélte, a piaci szereplők már érzik, hogy hamarosan véget ér a cég saját részvény vásárlása, és nem akarták megvárni, amíg ezt bejelentik.

A Richter mellett az Opust emelte ki Baráth Tibor, amely felgyorsulva esik, szerdán 6,36 százalékos csökkenéssel zárt, több mint 300 millió forintos forgalom mellett.

A vezető üzletkötő szerint a forint tartós gyengülésének is szerepe lehet abban, hogy a magyar piac lemaradó volt a napokban. Akiknek dollárban vagy euróban kell elszámolniuk, nem éri meg magyar részvényt vásárolni, ha más részvényeken ugyanannyit kereshetnek devizakockázat nélkül.

A Mol 4 forinttal, 0,14 százalékkal 2930 forintra erősödött, 1,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,07 százalékkal 14 310 forintra nőtt, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,68 százalékkal 439 forintra csökkent, forgalma 449,7 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 90 forinttal, 1,53 százalékkal 5810 forintra esett, forgalmuk 2,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3889,77 ponton zárt szerdán, ez 52,13 pontos, 1,32 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zártak a főbb európai piacok

A londoni FTSE-100 mutató 0,36 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 0,38 százalékos pluszban, a párizsi CAC-40 mutató ugyanakkor 0,05 százalékos mínuszban fejezte be a mai kereskedési napot - írta az MTI.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,20 százalékos erősödéssel zárta a kereskedést.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,03 százalék gyengülést jelzett, ugyanakkor a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,20 százalékkal, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,43 százalékkal erősödött.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 59 cent (0,93 százalék) csökkenéssel, 62,63 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,52 százalékkal, (7,65 dollárral) 1459,75 dollárra süllyedt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0993 dollárt adtak a reggeli 1,1014 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK