Kiváló hangulatban zajlik a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn a délutáni órákban. A BUX index több mint 1,5 százalékos pluszba ugrott, miután szinte minden fontos részvény árfolyama emelkedett. Az OTP 2 százalékos pluszban áll, a nap egyik nyertese. A Mol árfolyama is csaknem 2 százalékot emelkedett már.

Ebben szerepet játszhat az is, hogy lengyel értesülések szerint több érdeklődő is van a lengyel finomítói cég, a Lotos csoport eszközei iránt. A BP, a kanadai Couche Tard és a Saudi Aramco is megvásárolná a Lotos - PKN összeolvadás miatt eladósorba került eszközöket, többek között a gdanski finomító 30 százalékát. A Molt megfelelő vételár esetén érdekelnék ezek a részesedések - írta ma reggeli elemzésében az Erste Befektetési Zrt.

A Mol az INA igazgatótanácsába delegálta Simola Józsefet, a Mol pénzügyi igazgatóját, Horváth Ferencet, a cég korábbi feldolgozás-kereskedelmi igazgatóját, illetve Fasimon Sándor, az igazgatóság elnökének megbízatását 2024-ig meghosszabbította. A hír mutatja, hogy a Mol elkötelezett az INA befektetések iránt, de ömmagában semleges a részvényárra nézve.

A nap nyertesei: Opus, Akko, Autowallis

A Richter 0,66 százalékos, a Magyar Telekom 0,75 százalékos pluszban volt délután. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus árfolyama 2,86 százalékot emelkedett, az Opus a nap egyik nyertese. Az Akko és az Autowallis 4, illetve 3 százalékos pluszban állnak. Mindkét cégről pozitív hírek láttak napvilágot.

A koronavírus miatti korlátozások ellenére, részben a tavaly végrehajtott hat tranzakciónak köszönhetően a piaci átlagot meghaladó növekedést ért el az AutoWallis az autóértékesítés terén 2020-ban. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 39 százalékkal több gépjárművet értékesített, mint az azt megelőző évben, míg a szolgáltatások terén a szerviztevékenység 33 százalékkal bővült.

Az Akkoról az derült ki hétfőn, hogy a cég igazgatótanácsa aznapi ülésén Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltető és szolgáltató cégének, a jelenleg a WING Csoport tulajdonában álló NEO Property Services Zrt-nek 18,5 milliárd forintért történő felvásárlásáról határozott. Döntöttek emellett a társaság alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről, valamint új igazgatósági tag választásáról is.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!