Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde május 21-i éves rendes közgyűlésén Patai Mihályt, az MNB frissen kinevezett alelnökét választhatják meg a tőzsde elnökének a tőkepiac-fejlesztés elősegítése érdekében. Az új elnök megválasztásával a tőzsde elnöki és vezérigazgatói pozíciói ismét szétválnak, a vezérigazgatói feladatkört a továbbiakban is a posztra 2016 januárjában kinevezett Végh Richárd látja el, aki 2017 márciusa óta az elnöki pozíciót is betölti - olvasható a friss bejelentésben.

Eszerint az MNB, a BÉT minősített többségi tulajdonosa, a gazdaságfejlesztés, a versenyképességi fordulat fontos eszközeként tekint a tőkepiacra. A BÉT elnöki poszt betöltésére vonatkozó javaslattal a tőzsde magyar gazdaságban betöltött szerepének megerősítését kívánja támogatni a jegybank.

Az MNB február végén publikálta 330 pontból álló versenyképességi programját, amely szerint a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok termelékenységének javulását, átlagos méretének növekedését és külföldi piacokon való versenyképességének fejlődését - a bankrendszer hatékonyságának javítása mellett - a tőzsde és a vállalatikötvény-piac számottevő bővítésével támogatná. Július 1-jén pedig vállalatikötvény-vásárlási programot indít az MNB növekedési kötvényprogram néven, amelynek keretében 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket. A piaci likviditás, illetve a transzparencia növelése érdekében a kibocsátóknak a kötvényeiket a forgalomba hozatalt követően 180 napon belül be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére.

A BÉT elnöki posztjára javasolt Patai Mihályt idén április 17-én nevezték ki április 22-étől az MNB alelnökének. 2006-tól MNB-alelnöki kinevezéséig az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. A közgazdász 65 éves, 2006 óta volt az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. 2008 decembere és 2011 szeptembere között már volt a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnöke, 2011. április 15. és 2012. november 13-a között, majd lemondása után 2013. márciusától ismét a Magyar Bankszövetség elnöke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!