A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 53,88 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 40 944,82 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A BÉT-re a kedvező nemzetközi hangulat nem hatott. A BUX emelkedésének mértéke elmaradt a nyugati tőzsdék erősödésétől, ráadásul csekély forgalommal párosult - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. A vezető részvények közül csak a Richter teljesített jól pénteken. Az elemző az erősödést azzal magyarázta, hogy a Richter amerikai eladásai kedvezően alakulnak, ezt pedig a jövő héten nyilvánosságra kerülő forgalmi adatok is megerősíthetik a várakozások szerint.

A Mol 18 forinttal, 0,55 százalékkal 3262 forintra csökkent, 990,8 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára változatlanul 11 650 forintot, forgalmuk 4,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal 464 forintra esett, forgalma 238,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,68 százalékkal 5760 forintra erősödött, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3945,54 ponton zárt pénteken, ez 0,84 pontos, 0,02 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók

London kivételével emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken, a nap nyertesei a technológiai részvények voltak, valamint a kereskedelmi változásokra érzékenyen reagáló szektorok, mint például az autógyártás vagy a nyersanyagipar - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,14 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 1,36 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,11 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,26 százalékkal, Madridban pedig 0,38 százalékkal kúszott feljebb az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,59 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,18 százalékkal emelkedett.

Az európai technológiai vállalatok árfolyama annak ellenére is jelentősen emelkedett, hogy az Intel amerikai mikroprocesszor- és csipgyártó a vártnál nagyobb profitról számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében, de a folyó negyedévre vonatkozó előrejelzésével csalódást okozott az elemzőknek. Árfolyama 6,56 százalékos mínuszban állt a New York-i tőzsdén, nyitás után két és fél órával.

A világ egyik piacvezető, szilíciumlapkákat gyártó cége, a müncheni székhelyű Siltronic (WAF) 5,3 százalékos, az olasz-francia STMicroelectronics csipgyártó 4,2 százalékos, a német Infineon félvezető-ipari vállalat pedig 2,26 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A Renault francia autógyártó 4,91 százalékos nyereségben zárt, miután Szeko Hirosige japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter közölte, hogy fenn kell tartani a stabil szövetséget a Nissan Motor és a Renault között.

Az Ericsson svéd távközlési óriás negyedéves szinten 10 százalékkal tudta növelni bevételeit, és az elemzők által vártnál kisebb volt a vesztesége is, árfolyama 2,8 százalékkal nőtt. A Vodafone brit mobilszolgáltató árfolyama viszont 4,89 százalékkal csökkent, mert csalódást okozott a pénzügyi évének harmadik negyedéről közzétett beszámolójával. Hasonló okok miatt a Telia svéd távközlési szolgáltató is 4,58 százalékos mínuszban zárta a napot.

New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,88 százalékos, az S&P 500-as index 0,90 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,10 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A legközelebbi, márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,59 százalékos pluszban, 61,45 dolláron, a WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 53,55 dolláron forgott.

Egy euróért 1,1406 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,90 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!