A részvénypiac forgalma 16,0 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az európai indexek között az egyik legjobban teljesítő volt kedden a BUX. "Budapest felrobbant" - fogalmazott.

A forgalom jelentős volt, egyedi hírek nem érkeztek a vezető részvényekre, a Richter kivételével. A gyógyszeripari vállalat részvényei több mint 4 százalékkal emelkedtek annak hatására, hogy elemzésében az Erste jelentősen megemelte a Richterre vonatkozó célárát, a korábbi 7650 forintról 9805 forintra. Ennek fő oka, hogy egyrészt a Vraylar készítmény értékesítései magasak lehetnek a jövőben, másrészt a cég a nőgyógyászati portfólió megújításán dolgozik, ami szintén emelheti a bevételeket - mondta. Az OTP is jelentősen tudott emelkedni.

A Mol 34 forinttal, 1,51 százalékkal 2290 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 350 forinttal, 2,64 százalékkal 13 600 forintra nőtt, forgalmuk 10,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6,0 forinttal, 1,49 százalékkal 408 forintra emelkedett, forgalma 264,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 360 forinttal, 4,18 százalékkal 8980 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,0 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3784,64 ponton zárt kedden, ez 23 pontos, 0,61 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

A Londonban vezetett FTSE EuroFirst 300 európai gyűjtőindex 0,06 százalékos csökkenéssel végzett, a Stoxx Europe 600 index szintén 0,06 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,22 százalékos mérséklődéssel fejezte be a keddi kereskedést.

Piaci megfigyelők szerint a tőzsdei befektetők a koronavírus-oltások lassú terítése, ennek a gazdasági fellendülést késleltető hatása miatt váltak óvatosabbá. Olyannyira, hogy ez a nap kedvező makrogazdasági híreinek pozitív hatását is elnyomta.

A negyedik negyedévben az első becslésnél kevésbé csökkent az euróövezeti bruttó hazai termék az Eurostat második becslése alapján. Emellett még a németországi befektetői hangulat is jobbnak bizonyult a vártnál februárban.

Londonban 0,09 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,32 százalékkal korrigált lefelé zárásra az előző napi rekordról. A párizsi CAC-40 viszont 0,01 százalékkal emelkedett zárásra. Milánóban 0,66 százalékos, Madridban 0,58 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a keddi tőzsdenap.

Az európai tőzsdék keddi gyengülésével ellentétben az amerikai tőzsdék vezető indexei nyitás után új rekordokat döntöttek kedden, bár később ott is negatív korrekció vette kezdetét.

Az olajár 13 havi csúcsnál, a koronavírus-válság előtti szinten ingadozik. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,27 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,13 dolláron, a WTI ára viszont emelkedett, 0,69 százalékkal állt magasabban 59,88 dolláron hordónként.

Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2111 dolláron, az arany spot ára 0,80 százalékkal unciánként 1803,38 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!