A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Csütörtökön folytatódott az esés a tőzsdéken. Már szerdán rontotta hangulatot, hogy az OECD hatalmas gazdasági visszaesést prognosztizált az OECD-országokban - mondta az MTI-nek Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.

Ehhez csatlakozott a Fed előrejelzése, mely azzal számol, hogy az amerikai GDP idén 6,5 százalékkal csökken. Az irányadó kamaton a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az amerikai jegybank, mely közölte: nagyon sokáig laza marad a monetáris politika, támogatni fogja a gazdasági fellendülést.

A vezető üzletkötő szerint, amikor szerda este nyolc órakor a közlemény kijött, a befektetők csak azt hallották meg, hogy folytatódik a laza monetáris politika, a Dow Jones index mínusz 100 pontból plusz 150-be ment fel. Később azonban esés kezdődött, ami csütörtökön is folytatódott. Úgy látszik, hogy most jobban meghallották a rossz gazdasági adatokat a befektetők, eljutott hozzájuk, hogy nem túl jó a helyzet.

Kababik szerint, ha eddig kérdéses volt, hogy korrekcióról van-e szó, most már bizonyossá vált. Úgy vélte, az OECD és a Fed előrejelzése mellett ez annak tulajdonítható, hogy nagyon magasan vannak árazva a részvények, sokan tudnak profitot realizálni.

Minden európai tőzsde lényegében komolyan esik, a DAX index zárás előtt 3,7 százalékos mínuszban volt. Az amerikai tőzsdék szintén hatalmas, 3 százalék feletti mínuszban vannak. Az általános eladói hullámot megerősíti, hogy még az olaj is több mint 6 százalékkal esik, a WTI és a Brent egyaránt. Ezzel összhangban a magyar tőzsde is mínuszban van, általános volt az eladói hullám, az OTP-ben viszonylag magas forgalommal.

A Mol árfolyama 22 forinttal, 1,12 százalékkal 1950 forintra csökkent, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 370 forinttal, 3,27 százalékkal 10 940 forintra esett, forgalmuk 11,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 4,50 forinttal, 1,17 százalékkal 380 forintra gyengült, forgalma 364,7 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 160 forinttal, 2,28 százalékkal 6855 forintra csökkent, forgalmuk 936,6 millió forintot ért el.

A BUMIX 3501,80 ponton zárt csütörtökön, ez 100 pontos, 2,78 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva

A nap tőzsdei eseményeihez tartozik, hogy az Opus Global Nyrt. az érdekkörébe tartozó OBRA Ingatlankezelő Kft. (OBRA) valamint a Révay 10 Kft. egyesüléséről határozott. Az indoklás szerint a két társaság azonos tulajdonosi körbe tartozik, főtevékenységük azonos, és az egyesüléssel a gazdasági tevékenység racionalizálása, jelentős költségcsökkenés érhető el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!