A kötvényindexet március 30-tól kezdve napi rendszerességgel számítja és publikálja a BÉT, emellett 2021. január 4-ig visszamenőlegesen is kiszámítja. Ennek köszönhetően a nem pénzügyi vállalati kötvénypiac aktuális állapotát tükrözve transzparens mutatószámként szolgálhat, amely segíti a befektetői döntéseket.

A január 4. óta számított vállalati kötvényindex-család egy teljes megtérülési árfolyamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Vállalati Kötvény Total Return Indexéből (BSECB Total Return Index), valamint egy hosszú futamidőre számított hozamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Vállalati Kötvény Hosszú Hozamindexéből (BSECBLY) áll.

Az indexcsalád indulásakor a vállalati indexkosarakba összesen 29, össznévértékét tekintve 600 milliárd forintot is meghaladó kibocsátás került, amelyet több mint két tucat vállalat jegyzett. A Magyar Nemzeti Bank által 2019-ben indított, jelenleg 1150 milliárd forint keretösszegű Növekedési Kötvényprogram kiemelkedő teljesítményének és a következő időszakra várt jelentős magyar gazdasági fellendülésnek köszönhetően a nem pénzügyi vállalati kötvénypiac további bővülése várható. A nem pénzügyi vállalati kötvénykibocsátások további növekedése pedig segíti a tőkepiaci típusú források részarányának a növekedését a hazai vállalati szféra idegen forrásain belül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!