Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma 51,95 milliárd forint volt az előző heti 40,03 milliárd forint után.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemeli: "kilőtt" a héten a BUX-index, a magyar blue chip cégek gyorsjelentését követően. Hétfő hajnalban közölte második negyedéves számait a Richter, a társaság bevételei éves alapon 14,5 százalékkal bővültek, amelyet egy egyszeri, 8 milliárd forintos mérföldkőbevétel dobott meg.

A Richter az után vált jogosulttá a kifizetésre, hogy a Vraylar értékesítése az Egyesült Államokban meghaladta az 1 milliárd dollárt az elmúlt 12 hónapban. A főbb gyógyszerek értékesítése a vártnak megfelelően alakult, az adózott eredmény 84 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vártnál jobb eredmények miatt az elemzés szerint jó esély van arra, hogy a vezetőség megemeli az idei évre kiadott eredményprognózisát.

Arról is beszámoltak, hogy új terméket hoz forgalomba a Richter az Egyesült Királyságban, a hazai gyógyszergyártó a Palette vállalat nőgyógyászati termékét fogja forgalmazni az Egyesült Királyság területén az újonnan megadott engedély alapján.

Az OTP pénteken hajnalban tette közzé a negyedéves számait: a bank a várthoz hasonló bevételt ért el, míg profit soron sikerült felülteljesíteni a konszenzust. Mindez annak köszönhető, hogy a hitelkockázati költségek a vártnál 10 milliárd forinttal alacsonyabb voltak.

Jelentős veszteséggel zárult a Mol negyedéve, a vállalat készlethatástól tisztított EBITDA-ja (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 38 százalékkal csökkent éves alapon. Az elemzők jelezték, hogy az idei évre új prognózist adott ki a vezetőség, amely szerint legfeljebb 30 százalékkal csökkenhet az EBITDA. Az Equilor szerint elmozdult mélypontjáról a Mol finomítói marzsa. Júliusban hordónként 0,9 dollár volt a magyarországi olajvállalat átlagos finomítói profitmarzsa, így a rekordalacsony júniusi -1,3 dollárhoz képest már mérsékelten javuló környezetről számolhatott be a vállalat.

A Magyar Telekomnál jelentősebb volt a visszaesés az eredmény sorokon, az EBIT 16 százalékkal, az adózott eredmény pedig 21 százalékkal csökkent 2019 második negyedévéhez képest. A menedzsment csökkentette a 2020-ra várt szabad pénzáram terveit. A korábbi 5 százalékos éves növekedést stagnálásra rontotta, míg a tőkeberuházások soron a korábbi stagnálást 10 százalékos emelkedésre váltotta. A 2021-es várakozásokban a szabad pénzáram várakozásokat csökkentették úgy, hogy stabilan hagyták a 2019-es szinthez képest. A tőkeberuházások megemelését a vezérigazgató azzal indokolta, hogy az optikai hálózat kiépítését felgyorsították, ennek költségoldala már a második negyedévben is látszott.

A forint oldalazott a héten. Az euró-forint árfolyama a 343 és 345 forintos sávban, míg a dollár-forint árfolyama 289 és 295 forintos tartományban mozgott - olvasható az Equilor elemzésében.

A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 7,16 százalékkal a Mol erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 1840 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 6,74 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 5,54 százalékkal nőtt a héten, pénteken 7150 forinton zárt, heti forgalma több mint 11,18 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom részvények ára a héten 3,26 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 380 forint volt, heti forgalma 642,54 millió forintot tett ki.

Az OTP-részvények 0,38 százalékkal erősödtek a héten, pénteken 10 430 forinton zártak, heti forgalmuk meghaladta a 32 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3481,72 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 50,51 ponttal, 1,47 százalékkal magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!