BUX
38667

BÉT: nyári hangulatban is marad az optimizmus

Továbbra is optimisták a kereskedők a Budapesti Értéktőzsdén - igaz a hangulat meglehetősen nyárias.

Mezősi Tamás, 2010. július 29. csütörtök, 17:07

A forgalom kifejezetten lanyha, a parketten csütörtökön alig 8,5 milliárd forintnyi részvény fordult meg, ami kevesebb, mint fele az idei 25 milliárd forintos napi átlagnak. A vezető tőkepiacokról érkező jó gyorsjelentéseknek köszönhetően pluszban nyitó BUX a nap legnagyobb részében szűk sávban ingadozott, a délután napvilágot látott, az elemzői várakozásoknak megfelelő, s különösebben nem is jó amerikai munkaerőpiaci adat hatására viszont meredekebb emelkedésbe kezdett. Zárásra 22681 pontra kúszott fel értéke, ami 0,8 százalékkal haladja meg az egy nappal korábbit.

Egyedi céghírek híján együtt mozgott valamennyi vezető részvény, mindegyik 0,6 és 0,9 százalék közötti mértékben drágult. Az OTP, ahogy az elmúlt héten többször is megpróbált az 5400 forintos szint fölé kapaszkodni, ám ereje akárcsak korábban, ezúttal is kevésnek bizonyult az ellenállás áttöréséhez. A bankpapír 5350 forinton 0,8 százalékos pluszban zárta a kereskedést. A Mol részvényeivel stabilan 20 ezer forint felett kereskedet, az utolsó üzletet 20175 forinton kötötték a papírokra. Bár csökkentek az állampapírhozamok, a Telekom mégis a leggyengébben szerepelt a blue-chipek közül, ára csak 0,6 százalékkal emelkedett. A Richter 0,8, az Egis 0,3 százalékkal drágult.

Örült a piac a szerdai zárás után közzétett negyedéves Rába számoknak, a gépgyár részvényeinek jegyzése bő 2,5 százalékkal emelkedett. A Freesoft eredmény viszont némileg elszomorította a befektetőket, az IT-cég kurzusa 5,5 százalékkal süllyedt. A Zwack annak ellenére, hogy a beszámoló szerint nem sikeredett túl fényesre elmúlt negyedéve viszonylag stabilan tartotta magát, árfolyama csütörtökön csak egy százalékkal esett.