Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ma reggeli kereskedésben elesett a 300 forintos szint az euró/forint keresztárfolyamában, s a forint utoljára tavaly nyáron látott szintekre gyengült a közös európai devizával szemben - délelőtt 303 forint körül járt a jegyzés, miután a piac nehezen emészti a jegybanki változásokat. A hazai fizetőeszköz további sorsa a technikai elemzés alapján elég siralmasan fest, a magyar deviza mind rövid, mind hosszútávú trendjét tekintve gyengülésre van ítélve az euróval szemben, igaz, most már elég közel került egy újabb ellenállási zóna a keresztárfolyamban, amely átmenetileg megállíthatja a gyengülést.

A csúcs-mélypont analízis alapján az első igazi sérülést az árfolyamban a 290 forintos szint áttörése jelentette, hiszen a tavaly nyárig tartó erősödésben ez volt az utolsó olyan szint, ahonnan újabb mélypontra tudott erősödni a kurzus. A szint átvitelével ráadásul az árfolyam egy trendfordító alakzatot is érvényesített, amely a 275 forintos mélypontot figyelembe véve a 305 forint körüli zónába mutatott célárként. Ez alapján pozitív trendfordulatról akkor lehetne beszélni, ha egy 288 forint alatti zárást látnák az árfolyamban - a következő ellenállási szintet 307,4 forintnál, a tavaly júniusi csúcsnál kell keresni. A mozgóátlagok közül mindegyik felfelé mutat, az októberben megindult gyengüléshez tartozó 65 napos mozgóátlag jelenleg 292 forintnál húzódig: ez akkor utalna trendfordulóra, ha sikerülne az árfolyamnak alá kerülnie.

A Fibonacci-szintek eddig a nyár óta tartó forintgyengülésben elég jól működtek átmeneti ellenállásként, a következő ilyen szint valamivel 305 forint felett várja a kurzust. A trendcsatornák közül a néhány hónapos csatorna teteje 305 és 307 forint között található, s itt van jelenleg egy korábbi, letört emelkedő trendvonal folytatása is, ami szintén ellenállást képezhet. A több éve érvényes trendcsatorna alja nagyon mélyen van (nyáron innen fordult az árfolyam 275 forint magasságában), teteje viszont jóval a mindenkori forintmélypont felett található, 350 forint felett, reméljük ennek meglátogatását nem tervezi a kurzus.

Összefoglalva a forint mostani gyengülése technikailag indokolt, s a következő megállóra talán 305 és 307 forint között lehet számítani a kurzusban. A középtávú kilátások javulásához azonban masszív forinterősödésnek kellene bekövetkeznie.

 

EUR/HUF napos
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!