A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A múlt héten végre a nemzetközi piacokkal egy irányba mozgott a BUX index is, és a januári lokális csúcspont felé vette az irányt. A befektetők azonban nem sokáig örülhettek, hétfőn látványosan elromlott a hangulat, annak ellenére, hogy a nemzetközi börzék jól teljesítettek. A tengerentúli S&P−500 index például már csak hajszálnyira van a történelmi maximumától, de a német DAX index is soha nem látott magasságba kapaszkodhatna egy nagyobb lendülettel.

Kapcsolódó

A BUX index grafikonja viszont siralmasan fest, egyre távolabb kerülünk a januári maximumtól, a következő támasz a 18 620−18 600 pontos résnél van, alatta pedig a 18 370 pontos minimumnál. Ha sikerülne ismét pozitív irányba fordulnia a kurzusnak, akkor a 19 280 pontos lokális csúcsnál számíthatunk az első ellenállásra, bár a nagyobb emelkedésnek egyelőre kicsi a valószínűsége.

Az elmúlt napok vesztese az OTP, amely a devizahitelek forintosításával kapcsolatos hírek miatt nyújt gyenge teljesítményt, de a hazai fizetőeszköz hanyatlása szintén negatív hatással van az árfolyamra. Ráadásul a grafikonon egy fej és vállak formáció körvonalazódik, a bal vállat és a fejet kipipálhatjuk, most a jobb váll formálódik, ami már szintén majdnem kirajzolódott. A nyakvonal 4550 forintnál található, de eladási jelzésről csak akkor beszélhetünk, ha sikerül a szint alá esnie a kurzusnak. Ebben az esetben pedig 4150 forint adódik célárfolyamnak. Ez az egyik lehetséges forgatókönyv, de amíg a nyakvonal nem esik el, addig fej és vállak alakzat csak egy feltételezés. Ha marad a támasz felett az árfolyam, akkor folytatódhat az emelkedő trend is, bár a jelenlegi technikai kép alapján ennek kisebb a valószínűsége.

A Molt sem szeretik

A Mol-papírokat sem szeretik mostanában túlságosan a vevők. Hetek óta zuhan az árfolyam, az emelkedési kísérleteket rendre eltörölte a piac. A grafikon úgy néz ki, hogy január közepén véget ért a rally a papírban, negatív irányba fordult a kurzus, és azóta nem sikerült tartósan pozitív irányba fordulnia. Az elmúlt hetekben a 200 napos mozgóátlagot járta körbe az árfolyam, miközben 17 800 forintnál egy lokális csúcs, 16 950 forintnál pedig egy minimum rajzolódott ki a charton. A következő napokban a mélypontot közelítheti a kurzus.

 

Az első ellenállás 19 280 pontnál van a BUX előtt
Kép: Napi grafikonok

A Richternél javulásnak jele nincs

A Richter technikai képe továbbra is meglehetősen negatívan fest, fordulatra utaló jeleket nem lehet leolvasni a grafikonról. A február eleji gyenge pozitív korrekciót követően tovább morzsolódik lefelé az árfolyam, és elérheti a 34 200 forintos lokális minimumát, amelynek törésével 15 hónapos mélypontra esne a kurzus és nagy tér nyílna lefelé. Addig nem érdemes vételi pontokat keresni a gyógyszergyártó piacán, amíg nem sikerül a 35 400 forintos ellenállás fölé kerülnie az árfolyamnak.

A Telekom jobban teljesített

Február végén jól teljesített a Magyar Telekom árfolyama, és megérintette a 414 forintos ellenállást. Az öröm annak volt köszönhető, hogy a nem túl acélos gyorsjelentést követő közleményben 50 forintos osztalékot jelentett be a vállalat. Emiatt sikerült feljebb kerülnie az árfolyamnak, de 414 forintnál egy erősebb falba ütközött, ahonnan lepattant, és tegnap már 400 forint alatt is járt a kurzus. Az HSBC tegnap bejelentett célárcsökkentése és a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos hírek sem kedveznek az árfolyamnak, így tartós pozitív fordulatnak egyelőre kicsi a valószínűsége, és rövid távon akár a 375 forintos lokális minimumra is leeshet az árfolyam.

Rácz Balázs

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!