Az osztalékpapírok továbbra is ellenállóbbak a válsággal szemben, hiszen árfolyamuk a bikapiacon általában lassabban emelkedik, de a nehéz időkben kevésbé esik vissza. Jól mutatja ezt, hogy míg az S&P-500 csaknem 60 százalékot esett 2008-ban, addig az osztalékfizető vállalatok részvényei csupán ennek a felét. Ennek ellenére a Standard & Poor's elemző részlegének számításai szerint idén 1942 óta a legmagasabb, 13,3 százalékos osztalékcsökkentés várható az S&P-500 kosarába tartozó nagyvállalatoknál - hangzott el a cég pénteki sajtótájékoztatóján. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a tavalyi 247,9 milliárd dolláros összesített kifizetés után idén 214,66 milliárdnyi osztalék várható. Az egy részvényre jutó osztalék idei alakulása a várakozások szerint évesítve 24,60 dollár lesz, szemben a tavalyi 28,39 dollárral. Amíg a vállalatok nem érzik, hogy pénzügyi helyzetük javul, addig mindenképpen arra törekednek majd, hogy visszafogják készpénzkifizetéseiket, akár az osztalékok visszafogásával is - fogalmazott Howard Silverblatt, az S&P vezető indexelemzője. A legnagyobb csökkenés a pénzügyi szektorban várható, erre utal az a tény is, hogy az osztalék visszavágásáról határozó vállalatok kétharmada ebbe az iparágba tartozik - egyes szereplők teljesen befagyaszthatják kifizetéseiket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!