A felügyelet szóvivője szerint az intézkedés átmeneti időre szól, és szerdán lép hatályba. Ennek keretében megtiltják egyebek között az euróövezeti államkötvényekre a meztelen short eladásokat, valamint az eurózónás kibocsátótól származó állampapírok bedőlése ellen biztosító CDS-ek kereskedését is, amennyiben a befektető nem rendelkezik a CDS mögöttes termékével, azaz magával az állampapírral.

A tilalom ezen felül kiterjed a tíz legnagyobb német bank részvényeinek meztelen shortolására is - ezek az Allianz SE, a Deutsche Bank, Commerzbank AG, Deutsche Börse AG, a Deutsche Postbank AG, a Münich Re, Hannover Re, a Generali Deutschland Holding AG, az MLP AG és az Aareal Bank AG - írja a Bloomberg.


A BaFin bejelentése szerint a tilalom szerdától lép érvénybe, és rendszeresen felülvizsgálják.

A bejelentés hatására csökkent számos európai ország CDS-e, vagyis az államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyleteinek ára. Németországé 5 bázisponttal 44 bázispontra, Portugáliáé 9 bázisponttal 271-re, Írországé 10 bázisponttal 199-re, Olaszországé 6 bázisponttal 136-ra, Görögországé 58 bázisponttal 607-re.


Németországban február óta engedélyezik ismét a short eladásokat, amelyre ezt megelőzően másfél évig tilalom volt. 2008 szeptemberében egyebek között az amerikai tőzsde- és értékpapír-felügyelet (SEC), a londoni City pénzügyi szolgáltatási felügyelete (FSA), továbbá sok más ország, így Németország is megtiltotta a pénzügyi szektor tőzsdei cégeinek részvényeivel űzött, árfolyamzuhanásra játszó határidős - vagyis short - eladási tranzakciókat.


Azokban a hetekben lejtmenetben voltak a világ tőzsdéi, amit jelentős részben a short eladásra szakosodott spekulánsokat tartották felelősnek, akik a kiszemelt, sebezhetőnek vélt cégek papírjainak árfolyamzuhanására vesznek fel rövid határidős pozíciókat.


A fedezet nélküli árlehajtó ügyletek tilalmát a pénzügyi felügyeletek csak speciális esetben alkalmazzák, hogy elkerüljék ezzel a pénzügyi szektor destabilizálódását.


Az utolsó lehetőségre ugrottak New Yorkban?


A Deutsche Bank részvényeit a New York Stock Exchange-en is jegyzik, a papírok likvidiátsa általában elég szűkös az európai piacokon mérthez képest. Tegnap délután azonban a helyi viszonyokhoz képest elképesztően megugrott a részvény forgalma, megfigyelők szerint a tilalom életbe lépése előtti órákat szerették volna a szereplők eladási pozíciók nyitására felhasználni.



Erre minden okuk meglehetett, mivel az euró gyengülése miatt a Deutsche Bank részvények árfolyama dollárban mérve technikai szemmel nézve kritikus szintre, 59 dollár közelébe csökkent. Ez egy fontos támasszintnek tekinthető, amelyet ha letörne a kurzus, akkor tovább jelentős esés elé nézhetnének a Deutsche Bank részvényei.


Az általában néhány százezer darabos forgalom tegnap az utolsó órákban 6 millió darab fölé ugrott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!