Sok a kétesélyes, sávozó papír a piacon, vannak short- és vannak longjelöltek is.

OTP - elhagyott a trend


Az OTP január elején végrehajtott egy sikertelen kitörést az 5000-5800 forint közötti sávozásból. Hogy ez fals kitörésnek,vagy korai kitörésnek bizonyul-e, majd eldönti a jövő. A sávozásból gyakoribb a korai kitörés és a sávozás maga gyakrabban konszolidációs alakzat, mintsem trendfordító - ez pozitív lehet a bankpapír jövőjét tekintve.



Az 5800 forint feletti zónában kemény ellenállásokkal kellene megküzdenie a papírnak, hiszen a nagyobb időhorizontot magában foglaló charton látszik, 2008-ban hányszor parancsolt megálljt az esésnek ez a szint. Ez elképesztő mennyiségű beragadt papírt jelenthet, ennyi kínálat felszívásához masszív erőnek kell mutatkoznia a vételi oldalon. 

A március eleje óta tartó emelkedő trend megtört, a trendért folytatott küzdelem jól látszik a rövidebb időtávot ábrázoló grafikonon. A trendvonalat törése óta még nem tesztelte vissza az árfolyam igazán alulról, ez szintén a pozitív képet erősítheti.




Ugyanakkor a trendtörés mellett más veszélyes jel is van a bikák számára. A 100 napos mozgóátlag próbálja tartani az árfolyamot, ezt február előtt egyszer tesztelte csak az árfolyam, nyáron. Ha ez tartósan törne, netán az 50 napos lefelé keresztezné, az rendkívül erős medve jelzés lenne. De ez még messze van, néhány napos-hetes sávban gondolkodó spekik számára maradhat a jól bevált automatizmus, az 5000-5100 forintos zónában vétel, az 5750-5800 forintos zónában az eladás (konzervatívabbaknak a 6000 feletti szinten, persze szűk stoppal), a többit döntse el a piac. Az 5000-es támaszt most a 200 napos átlag is fogja, így ha a bukórepülést választaná a papír, itt kemény padlóval találkozna.


Még egy kép, de ezt már csak a szépség kedvéért.



Az ábrán látszik, hogy az OTP második emelkedő trendvonala tört meg. Az első törése nyáron volt, s a második vonal pontosan az úgynevezett második "fan line"-on alakult ki. Így elvileg alul van még egy vonal, ami egy nagy ésésben támaszként szolgálhatna a papaírnak, a harmadik "fan line". A másik érdekesség, hogy a trendvonal törése szinte forintra teljesítette az elvárást, azaz az árfolyam nagyjából pont annyival esett a vonal alá, mint amennyivel a törés előtti utolsó rally maximuma elmaradt az úgynevezett mérési vonaltól, az emelkedő csatorna tetejétől.


Mol
- küzdelem a trendért


A Mol éppen a március óta tartó emelkedő trendjének életben tartásáért küzd, az egy hónapja tartó sávozásből erre is, arra is kitörhet. A 17 000 forintnál húzódó zóna elég erős támasznak látszik, ellenállás első körben a pénteki záróárnál van, e felett jelen sorok szerzője a 18 650-re tippelne erős ellenálnak. Ez jó 5 százalékos sávnak felel meg, amiből ha kitör, megint csak 5 százalék a tér felfelé. A kereskedés csapkodó, a napon belüli árakban nehéz bízni technikai szemmel, a pénteki zárás viszont pont azt bizonyította be, hogy a záróárak is elég furcsán alakulnak (aki kimaradt volna, két brókercég két napja azzal szórakozik a BÉT-en, hogy a zárásban pár százalékkal feltépik a nagyobb papírok árát.) Ha kitör és átviszi a 18 650-et is, akkor irány az előző csúcs környéke 20 200 forint felé.



Ha viszont töri a 17 000 forintos támaszt (amit a 100 napos EMA is erősít), akkor irány a 200 napos mozgóátlag (15 600), s alatta az előző sáv alja 14 500 forintnál.

A következő oldalon a Telekomról és további bankpapírokról olvashat.



Magyar Telekom
- a tömés iskolapéldája


Talán az egyik legrondábban kinéző charttal a Budapesti Értéktőzsdén a Magyar Telekom büszkélkedhet. A 100 napos mozgóátlagot felülről keresztezte az 50 napos, a 200 napossal kacérkodik, azaz már egy kicsi "halálkereszt" lebeg a papír felett, ami nem sok jót igér.

Gyakorlatilag 850 forint óta tömik a lelkes vásárlókat a részvénnyel, először 810 forinton, majd 747 forinton, aztán 720 forinton végül 680 forinton. Ha nem sikerül markánsan 720 forint fölé zárnia az árfolyamnak (ekkor talán a mozgóátlagok jelentette ellenállást is sikerül legyűrni), akkor veszélyes belenyúlni a részvénybe, de még itt is, hiszen az előbb felsorolt szinteken beragadt vásárlók tömegei gyülekeznek, hogy nullszaldóban kiszálljanak. Persze ott az osztalék ígérete, meg a jó cashflow-termelő képesség, de ezek már fundamentális terepnek számítanak, aki ez alapján fektet be, annak lehetnek okai a vásárlásra. Technikai indokot a vételre egyelőre nehéz találni.



Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Telekom az osztalékfizetést megelőző két hónapot tekintve valóban rendszerint felülteljesíti a piacot, így ez valóban reményt jelenthet arra, hogy akár egy stagnáló piacon is jól érezzék magukat a részvényesek, s talán végetér a papír veszőfutása.

Lefelé a támaszok: 680, 647, majd 594...


Raiffeisen -
ja kérem, ha shortolhatnánk

Bő két héttel ezelőtt hívtuk fel a figyelmet arra, hogy mennyire rondán fest az egyik legnagyobb régiós bank árfolyama, akkor a 39 euró feletti árfolyamot kiváló shortlehetőségnek gondoltuk, azzal, hogy sajnos nem lehet shortolni a papírt az osztrák felügyelet intézkedései miatt. Az akkor felvázolt célár múlt héten majdnem teljesült, egy Fibonacci-szint állította meg 30,6 eurónál a részvény esését, onnan felpattant, kíváncsian várjuk, hogy sávozásban fog-e konszolidálódni a részvény kurzusa.

Az eset tanulsága, hogy a 39 eurós támasztörés után a piac lehetőséget teremtett az összeomlás előtt a kiszállásra a visszateszt során, így igazán csak magát okolhatja az, aki beragadt vételi pozíciójába. A fő kérdés: a piac előre tudta, hogy rossz hír érkezik?



Ha marad a sávozás, akkor 30 euró körüli vételek, 39 euró körüli eladások lehetnek zsíros falatok a bátrak számára. Persze szűk stoppal.


Erste - teszteltük a sáv alját

Az Erste részvényei a múlt héten a sáv aljának közelében jártak, a sáv alján vétel, tetején eladás javasolt.




Deutsche Bank - élethalálharc

Sok újat nem lehet mondani a német nagybank árfolyamáról, a 47-48 eurós árszint még mindig csak a letört támasz visszatesztelésének tekinthető, a papír enyhén túlvett az RSI alapján, de mozgóátlagok is gátolják az emelkedést, így jó shortbeszálló lehet, szűk stoppal. Ezt ráadásul a Napi Gazdaság Traderen keresztül még lehet is rövidre eladni.




RHI, Schöller-Bleckmann

A döglődő-sávozó, letörő papírok mocsarában azért találni szép chartokat is. A két osztrák papír, a Schöller-Bleckmann és az RHI is új csúcsra menetelt nemrég, előbbinél talán a 35, utóbbinál a 20 euró körüli szintek lehetnek vételi beszálló pontok. A Wiener Börsén jegyzett részvények és CFD-k szintén elérhetőek a Napi Gazdaság traderen keresztül.





(A cikk szerzője pozíciókkal rendelkezhet az említett értékpapírokban, a cikk nem tekinthető vételi, vagy eladási ajánlásnak.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!